Eşinin görevi dolayısıyla Gaziantep’te yaşayan İtalyan sanatçı Laura Giusti, İtalya Gaziantep Fahri Konsolosluğu’nun kültür etkinliği kapsamında 18 Mayıs Pazartesi günü Sanko Sanat Galerisi’nde “Türk Koleksiyonu” temasıyla sergi açacak.
Giusti, Türk Koleksiyonunun, Gaziantep’te yaşadığı süreçte Türkiye’nin bu bölgesini çocuklarına anlatma fikrinden esinlenerek tasarlandığını kaydetti.
“Yaşamımızın bu yeni gerçekliğinin temsilini aktardığım ve aynı zamanda fantezi ve hayalgücü için boşluk ve özgürlük veren bu çalışmanın konusu çevremizdeki insanlar ve simalardı” diyen Giusti, şöyle devam etti:
“Betimleme tarzı olarak canlı renkler, doğrusal fakat belirgin şekillerin kullanıldığı resimler çocukların dikkatini ve ilgisini çekti.Sonunda hazırladığım kartpostallar günlük hayatta bizi çevreleyen durumlar ve karşılaştığımız insanları anlatan ideal ölçüye ulaştı. Ortaya, otuz adet karışık medya tekniğiyle hazırladığım çizimlerden oluşan Türk Koleksiyonu çıktı. İtalya Gaziantep Fahri Konsolosluğu’nun kültür etkinliği olarak gerçekleştirilecek sergi, Gaziantep’te yaşayan İtalyanlara daha az bilinen Türkiye’yi sunarken şehrin yerlilerine de bir yabancının gözünden şehir hayatını bir başka yoldan keşfetme şansı vermeyi hedefliyor.”
Giusti, sanatla ilişkisi hakkında da şunları söyledi:
“Sanatla ilk bağlantımdan bu yana hep sanatın farklı alanlarda dışa vurumuyla ilgili olarak araştırma yaptım. Hayvanların ve bitkilerin dünyasından alınan temalar manzaralarla ilgili anılarda kendine yer buldu. Ağaçlar, kuşlar, çiçekler, çimenler, balıklar ve insanlar sihirli bir ışığın halesiyle sarılı. Ben de çizimlerime bunları yansıtmak istedim.”
İtalya Gaziantep Fahri Konsolosu Mehpare Şayan Kileci ise, sergi ve ressam Laura Giusti’nin geçen yıl sonbaharda eşi ve çocuklarıyla ziyaretine geldiğinde hikayesinin kendisini çok etkilediğine vurgu yaptı.
Giusti’nin, eşinin işinden dolayı Gaziantep’e geldiğini anımsatan Kileci, “Laura eşine hem çocukların hem de kendisinin İtalya’daki düzenini bozmak istemediğini söyleyebilir, orada kalmayı tercih edebilirdi. Ancak aile birliğini sürdürebilmek adına cesurca bir kararla çocuklarıyla birlikte eşinin yanında yer almak istedi. Gaziantep’te yaşadığı süreyi de sanatçı kimliğinin bir yansıması olan bu güzel resimler yaparak değerlendirdi. Kendisini her açıdan kutluyorum” diye konuştu.
Laura Giusti’ninSanko Sanat Galerisi’nde 18 Mayıs Pazartesi günü saat 18.00’de açılacak sergisi, 21 Mayıs’a kadar açık kalacak.