Şahinbey Belediyesi, daha sağlıklı nesiller yetiştirmek ve vatandaşları spora teşvik etmek için, “Spor Yapan Çocuk Obez Olmaz” projesini başlattı. Proje kapsamında 10-16 yaşlar arasındaki obezite riski bulunan çocuklar spor yapmaya başladı.
Şahinbey Belediyesi tarafından başlatılan projenin lansmanı, Kurbanbaba Gençlik Merkezi’nde düzenlenen seminerle yapıldı. Seminere proje kapsamında spor yapmak için başvuran 217 çocuk ve aileleri katıldı.
OBEZİTE ERGENLİK DÖNEMİNDE BAŞLIYOR
Katılımcılara obezite hakkında bilgi veren Diyet Danışmanı Nazan Eroğlu, “Hepimizin en değerli varlıkları çocuklarımız, çağımızın hastalığı haline gelen obezite karşısında çocuklarımızın zor durumda kalmaması ve sağlığını koruya bilmesi adına böyle bir proje oluşturduk. Siz velilerimizle birlikte çocuklarımızı sağlıklı bir birey haline getirmek için yola çıktık. Özellikle çocuklarımızın fastfood ve hazır yemeğe olan düşkünlükleri obezite sorununu daha da arttırmaktadır. Bizler Şahinbey ailesi olarak bu konuda sizlere elimizden gelen desteği sağlayacağız. Öncelikle obezitenin ne olduğunu size anlatmak istiyorum. Obezite erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 15’i kadınlarda ise yüzde 25’inin yağ dokusundan oluşmasıdır. Bu hastalık genelde çocuklarımızın ergenlik döneminde görülmektedir” dedi.
Obezitenin ciddi sağlık sorunlarına neden ola bileceğini ifade eden Eroğlu dengeli beslenme ve spor yapmayla bu hastalığın önüne geçilebileceğini belirterek, “Şişmanlık vücutta yağ miktarının fazla olmasıdır. Tüm dünyada Obezite toplumsal bir sağlık sorunudur. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hazır gıdalar, organik olmayan besinlerin tüketilmesi sonucu ciddi sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Obez olma yaşı giderek azalmakta ve çocuklar arasında da giderek yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde de durum farklı değildir. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan çocuklarda şişmanlık görülme sıklığı daha fazladır. Bu anlamda ailelerin bilinçlendirilerek sağlıklı beslenmeye yönelik çocuklar üzerindeki aile kontrolünü etkin kılmak hedeflerimiz arasındadır” diye konuştu.
Seminer sonrasında 10-16 yaş grubundaki obezite riski bulunan çocuklar, beden eğitimi öğretmenleri eşliğinde sportif faaliyetler yaptı. Spor Yapan Çocuklar Obez Olmaz projesi kapsamında, obezite riski bulunan çocukların vücut kitle endeksleri yağ ve kas ölçüm cihazları ile raporlanarak, aylık gelişimleri kontrollü bir şekilde takip ediliyor. Proje ile çocukların ideal kilolarına ulaşmaları hedefliyor.