Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) işbirliği ile düzenlenen Doğu Karadeniz Bölgesi Sürdürülebilir Turizm Kongresi başladı.
Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi çok amaçlı salonda açılışı gerçekleştirilen ve 16 Mayıs’ta sona erecek olan kongrede 2 gün boyunca bilim adamları tarafından 14 oturumda 75 bildiri sunulacak.
Kongrenin açılışında konuşan Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın kongrenin amacının Doğu Karadeniz Bölgesi’nde turizm açısından idealin neler olduğunu ve bu kapsamda yapılması gerekenleri ortaya çıkarmak olduğunu belirtti.
Doğu Karadeniz bölgesinin özellikleri dikkate alındığında doğa turizmi, eko turizmi, kırsal turizm, yavaş turizm çeşitlerinin bölgeye daha uygun olduğu şeklinde görüş bildiren Günaydın, sürdürülebilir turizm ile sürdürülebilir kalkınmanın insan ve çevre arasındaki ilişkileri konu edindiğini söyledi.
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın ise kongreye katılan bilim adamlarından Gümüşhane’nin ve Doğu Karadeniz’in güzelliklerini korumada kendilerine yardımcı olmalarını istedi ve turizmde yaşanan gelişmeleri aktararak, Doğu Karadeniz Turizm Master planı çalışmaları ile ilgili bilgi paylaştı.
“GÜMÜŞHANELİ TURİZMİN NE OLDUĞUNU TURİZM KALKINMA HAMLELERİ BAŞLAMADAN ÖNCE ANLAMALI”
Programda konuşan Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cevat Tosun ise sürdürülebilir turizmin gelişmesindeki temel problemleri ele aldığı konuşmasında, “Gümüşhane’de Turizmsel ya da herhangi bir kalkınma sağlanacak ise öncelikle Gümüşhaneli halkın kapasitesinin geliştirilmesi gerekir. Turizm gelişecek ise Gümüşhaneli turizmin ne olduğunu turizm kalkınma hamleleri başlamadan önce anlamalı. Yatırımlar Gümüşhane’nin kalkınmasına, Gümüşhane’nin Gümüşhane olmasına katkı sağlayan insanlara teşviklerde öncelik sağlanmalı.” ifadelerini kullandı.
Tosun, Türkiye’nin tarihsel gelişiminde ki önemli olayların turizmi şekillendirmesinden, küresel ısınmanın turizme olan etkilerine kadar geniş kapsamda bir konuşma gerçekleştirdi.
Kongrenin ilk gününde sürdürülebilir bölgesel büyüme ve kalkınma, sürdürülebilir turizm çeşitleri, sürdürülebilir destinasyon yönetimi, sürdürülebilir kent yönetimi ve cittaslow (yavaş şehirler) hareketi, sürdürülebilir turizmde paydaş yönetimi, Gümüşhane ili ve sürdürülebilir turizm konuları ele alındı.
Kongreye AK Parti Gümüşhane Milletvekili Doç.Dr. Kemalettin Aydın, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, Belediye Başkan Yardımcısı Şevki Aşkın, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Celalettin Vatandaş ve Prof. Dr. Murat Küçük, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Kongrenin ikinci gününde ise akademisyen ve katılımcılar sürdürülebilir turizm işletmeciliği (çevreye duyarlı otel işletmeciliği), Doğu Karadeniz Bölgesinde sürdürülebilir turizm uygulamaları, sürdürülebilir turizm yaklaşımı, kavram ve uygulamalar, sürdürülebilir turizm çeşitleri, somut ve somut olmayan kültürel miras çalışmaları, turizm işletmelerinde kurumsal sosyal sorumluluk ve pazarlama, sürdürülebilir mutfak kültürü, sürdürülebilir turizm planlaması, sürdürülebilir turizm göstergeleri bağlamında turizmin ekonomik, çevresel ve sosyo-kültürel etkileri konularındaki bildirilerini paylaşacak.
Kongre için çeşitli bölgelerden Gümüşhane’ye gelen katılımcılar kongrenin son gününde Karaca Mağarası, Limni Gölü Tabiat Parkı, Zigana Dağı Kış Turizm Merkezi ile Sümela Manastırını ziyaret edecek.