Gümüşhaneli eğitimci, fotoğraf sanatçısı ve kelebek gözlemcisi Vehbi Yalçın, Gümüşhane’de uçan kelebek çeşidinin dünyadaki 14 ülkeden daha fazla olduğunu söyledi.
Gümüşhane Üniversitesi Genç TEMA kulübünün organizasyonunda Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çok Amaçlı Salonda doğa ve fotoğrafçılık konulu söyleşi gerçekleştiren Yalçın, kelebekler ve bitkiler olarak iki ayrı fotoğraf sunumu gerçekleştirdi.
“GÜMÜŞHANE’DE Kİ KELEBEK ÇEŞİDİ DÜNYADAKİ 14 ÜLKEDEN FAZLA”
Sunumunun ardından yaptığı konuşmada Gümüşhane’de biyolojik çeşitliliğin fazlalığından bahseden Yalçın, Türkiye’de kayıtlı 413 kelebek çeşidin 215’inin Gümüşhane’de uçtuğunu belirterek, Gümüşhane’de uçan kelebek çeşidinin dünyadaki 14 ülkeden daha fazla olduğunu söyledi.
“GÜMÜŞHANE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ MUHTEŞEM BİR COĞRAFYA”
Gümüşhane’nin Türkiye’de ki 3 fitocoğrafik bölgeden 2’sinin kesiştiği noktada yer aldığını kaydeden Yalçın, Türkiye’de ki 3 iklimden 2’sinin görüldüğü ve 550 metreden başlayıp 3 bin 331 metreye kadar yükseltinin yer aldığı Gümüşhane’nin biyolojik çeşitliliği muhteşem bir coğrafya olduğunu söyledi.
“BİZİM KUŞAĞIMIZ BUNLARA SAHİP ÇIKAMADI SİZ ÇIKIN”
Türkiye’de ki 65 öncelikli kelebek alanından 5’inin Gümüşhane’de olduğunu ve il genelindeki 7 endemik tür kelebek uçtuğunu ifade eden Yalçın, kendisini dinleyen gençlere, “Bizim kuşağımız bunlara sahip çıkamadı, siz sahip çıkın” çağrısında bulundu.
Kendisi öğretmen olan Yalçın, eğitimin dışında ‘şehre ne verebilirim’ diyerek 2008 yılında başladığı fotoğraf tutkusuyla birlikte kelebek çeşitlerine 2008 yılından 2015 yılına kadar 30’un üzerinde tür eklediklerini belirtti.
“GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ BU ALANDA ETKİN ROL ALMALI”
TÜBİTAK’a göre Gümüşhane’de 980 bitki türü olduğunu da ifade eden Yalçın, doğada gezerken birçok yeni bitki, kelebek, sürüngen türü gördüklerini fakat bunların akademik çalışmalarla kayda alınması gerektiğine vurgu yaparak Gümüşhane Üniversitesi’nin bu alanda etkin rol almasını istedi.
“KELEBEKLER ÇEVREYE EN HASSAS VARLIKLARDAN BİRİSİ, ÇEVRENİZDE KELEBEKLER UÇUYORSA SAĞLIKLI BİR ORTAMDASINIZ”
Programın söyleşi bölümünde de dinleyicilerin “Fotoğrafa merakınız nasıl başladı?” “Arşivinizde neler var?” “Hassasiyetleriniz ne?”, “Neden kelebek çekiyorsunuz? gibi sorularını cevaplandıran Yalçın, kelebeklerin çevre hassasiyeti en yüksek varlıklardan birisi olduğunu belirterek, “Bir bölgede en ufak bir kelebek uçuşu yoksa o bölgede çevre kirlenmeye başlamıştır. Çevrenizde kelebekler uçuyorsa sağlıklı bir ortamdasınız demektir.” dedi.
Bir kelebeği fotoğraflamak için bir gün boyunca peşinde koştuğu günler olduğunu ifade eden Yalçın, kelebek gözlemi ve fotoğraflamasının sabır gerektiren bir iş olduğunu söyledi.
“KELEBEĞİN ÖMRÜ BİR GÜN DEĞİL, GÖÇMEN TÜRLER BİLE VAR”
Kelebeğin ömrünün bir gün olduğuyla ilgili kamuoyunda yaygın bir bilgi olmasına karşın bunun yanlış olduğunu dile getiren Yalçın, kelebeklerin bir aydan başlayıp 12 aya kadar yaşayabildiğini hatta göçmen kelebek türlerinin bile bulunduğunu kaydetti.
Yalçın’ın sunum ve söyleşisinden sonra Gümüşhane Üniversitesi Genç TEMA Kulübü Başkanı Fatma Başdağ’ın kulübün faaliyetleri hakkında bilgi vermesinin ardından konuşan kulübün akademik danışmanı Yrd.Doç.Dr. Tuba Acet ise TEMA Vakfı ile ilgili bilgi verdikten sonra Gümüşhane’nin de biyoçeşitlilik açısından çok zengin olduğunu söyledi.
Programın sonunda Yalçın’a plaket takdim edildi.
Programı Gümüşhane PTT Başmüdürü Şinasi Duman, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Zeki Kaya, TEMA Vakfı Gümüşhane temsilcisi Yusuf Oral, Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) Başkanı Mustafa Akbulut, Gümüşhane Çevre Derneği (GÜÇED) Başkanı Bekir Sıtkı Acet, davetliler ve öğrenciler takip etti.