7 Haziran’da gerçekleşen seçimin ardından başlayan tartışmalar devam ederken, HATSO Başkanı Servet Taş ve HESO Başkanı İsmail Akboğa seçimin ekonomik ve sosyal boyutunu değerlendirdi.
HDP’nin 12 Eylül’ün ürünü olan yüzde 10 barajını 6 milyon 51 bin oy alarak yüzde 13.1 bir oy oranını yakalayıp meclise girmesi bölgede büyük heyecan uyandırırken, HDP’nin yüzde 87.3 oy aldığı Hakkari’de Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı Servet Taş ve Hakkari Esnaf Odası Başkanı İsmail Akboğa seçim sonuçları ile ilişkin değerlendirmelerde bulundular.
"SONUÇLAR BİZİ MEMNUN ETTİ"
7 Haziran seçimlerinin ardından sandıktan çıkan sonuçların kendilerini memnun ettiğini söyleyen Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akboğa, HDP’nin barajı aşıp 80 milletvekili çıkarmasının büyük bir başarı olduğuna vurgu yaptı. Bölge halkının en önemli beklentisinin Kürt sorununda siyasal çözüm olduğuna dikkat çeken Akboğa, “Bu sonuçlar Kürt siyasal hareketini önemli görev ve sorumluluklar yüklemiştir. Hepimizin temennisi bundan sonra silahlı mücadele yerini siyasal mücadeleye bırakmasıdır” dedi.
’TÜRKİYE ERKEN SEÇİMİ KALDIRMAZ’
Hakkari’nin son beş yıldır büyük bir ekonomik bir kriz yaşadığına dikkat çeken Akboğa, “Hakkari’de kredi kullanmayan esnafımız yok. Çek yazdırmayan esnafımız yok. Kira borcu birikmeyen esnafımız yok. Bu seçim sürecinden sonra iyi bir ekonomik potansiyel bekliyoruz. Tabi AKP’nin o dikta rejimi gerçektende yıkılmış oldu. Bundan sonra muhakkak koalisyon olacaktır. Tabi bu koalisyonun ülke yönetimine pratiği ile bunu ileri götürmesi lazım. Erken seçim diyorlar gerçektende erken seçim Türkiye için tekrar bir kaos olur. Yani Türkiye’nin erken seçimi kaldıracağını ummuyoruz. Zaten ekonomik bir kriz var. Seçimlerde baya maliyetli ve külfetlidir. Haliyle daha çok ekonomik kriz meydana gelir” diye konuştu.
"DP FARKLILIKLARI MECLİSE TAŞIDI"
HDP’nin seçim barajını aşması ile Türkiye’de yaşayan farklılıkları meclise taşımasının anlamlı olduğunu ifade eden Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı Servet Taş, Türkiye’nin çok kültürlü, çok dilli, çok renkli ve çok dinli bir toplum olduğuna dikkat çekti. Taş, HDP’nin barajı aşmasının ülkenin sosyal gelişimi ve ekonomisine büyük katkı sunacağına inandığını kaydederek, “Bilindiği gibi ülkemizde ve bölgemizde iki yılı aşkın bir çatışmasızlık süreci devam ediyor. Bu barış ve kardeşlik sürecinin devamı ve kalıcılığı hepimizin ortak umudu ve arzusudur. Demokrasi insan hak ve özgürlükleri ekonomik ve sosyal refah hepimizin geleceği olmalıdır. Seçim sonuçları ve kurulacak yeni bir hükümetin bölgemize ve özellikle ilimize katkı sağlaması en büyük beklentimizdir. Çatışmalı süreçte en büyük ve en ağır bedeli ödeyen bu güzel ilimize yeni kurulacak hükümetimizden pozitif ayrımcılık bekleyerek ilimizin ekonomik, sosyal ve kültürel yapısına çok katkı sunacağı beklentisi içerisinde olacağız” şeklinde konuştu.
’BARAJ KALKARSA MECLİS DAHA RENKLİ OLUR’
12 Eylül’ün ürünü olan seçim barajının kaldırılması durumunda Türkiye meclisinin daha renkli bir hal alacağını vurgulayan Taş, herkesin halkın iradesine saygı göstermesini beklediklerini sözlerine ekledi.