Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, sanat, ticaret, meslek, olgun kişilik, ahlak ve doğruluğun iç içe girmiş bir alaşımı olan Ahilik Kültürü Haftası’nı esnaf temsilcileriyle bir araya gelerek kutladı.
Başta Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (HESOB) Başkanı A.Kadir Teksöz olmak üzere tüm esnaf odalarının başkan ve üyelerini kısa adı HATMEK olan Hatay Mesleki Eğitim Kurumları Konferans Salonu’nda ağırlayan Başkan Savaş, esnafın yerel ve ulusal bazda çok önemli bir dinamik olduğunu vurguladı.
Başkan Savaş, ahiliğin, halka dönük bir kurum olduğunu belirterek, kendi ticaret çıkarını diğer meslektaşlarından üstün tutmayan esnaf ve ticaret erbabının mutluluğu halka hizmet edip yararlı olmakta aradığını ve böylece huzurlu bir ortam tesis ettiklerini ifade etti.
İşe saygı, çalışkanlık, yardımlaşma ve haksızlığın cezalandırılması gibi etik değerleri geçmişten günümüze taşıyarak topluma hizmet etmeyi çıkarların önünde tutan ahiliğin Anadolu’nun tarihsel gelişiminde ve olgunlaşmasında kilit bir rol oynadığını vurgulayan Başkan Savaş, bu anlamda esnafın Ahilik Kültürü’nden kopmaması gerektiğinin altını çizdi.
Büyükşehir’in yaptığı çalışmalarda kentin direği olan esnafın çıkarlarına dönük hizmetler ürettiklerini söyleyen Başkan Savaş, kamuoyunda su fiyatları üzerinden yıpratılmak istenen Hatay Büyükşehir Belediyesine en büyük desteğin esnaf hemşerilerinden gelmesinden ötürü mutlu olduklarını söyledi.
Hatay’da provokasyonların kol gezdiği en zor dönemlerde huzurun ve sağduyunun tesisinde esnafı, işçisi, çiftçisi, emeklisi, tüccarı, sanayicisi, yöneticisiyle tek yumruk olduklarını ve bu şekilde yaşanacak kaos ortamının önüne geçtiklerini ifade etti.
Gerçekleşen toplantıda Başkan Savaş, esnaf temsilcilerinin Ahilik Haftası’nı tek tek kutlarken, HESOB Başkanı A. Kadir Teksöz tarafından Başkan Savaş’a Ahi Kaftanı, çiçek ve ahiliği simgeleyen işlemeli bir tablo hediye etti.