Iğdır Üniversitesi’nin organizasyonuyla “Akademi Arkeoloji” konulu konferans düzenlendi.
Konferansa Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Faik Yılmaz ve Prof. Dr. Emin Erdem, Iğdır Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi, Kars Kafkas Üniversitesi ve Ardahan Üniversitesi’nden öğretim üyeleri ile öğrenciler yoğun ilgi gösterdiler. Aktüel Arkeoloji Dergisi’nin “Arkeoloji Fotoğrafçılığı” üzerine, Türkiye’deki birçok üniversitede konferans etkinlikleri düzenlemeyi planladıklarını ifade eden Aktüel Arkeoloji Dergisi Fotoğraf Editörü Öğretim Görevlisi Aykan Özener, konferansın başında yönetmenliğini yaptığı “Arkeoloğun Bir Günü” adlı belgeselini izleterek başladı.
Arkeoloji fotoğrafçılığının değeri ve kullanımı hakkında bilgi veren Özener, arkeolojinin uzun yıllar boyunca kazma-kürek kullanılarak yapılan basit bir araştırma dalı olarak görüldüğünü, bugün ise laboratuvar ve ören yerlerinde yapılan restorasyon, toprak ve ilgili kalıntıların analizi, kayıtların sistematik bir şekilde tutulması ve fotoğraflama gibi yüksek bilgi ve beceri isteyen, yardımcı hizmetlerle desteklendiğini söyledi.
Arkeolojideki gelişmelerle birlikte fotoğrafa duyulan ihtiyaç ve fotoğraf kullanımının da arttığını vurgulayan Özener, “Kazı fotoğrafları belgeleme ve yayın amaçlı olarak iki amaca yöneliktir. Günümüz kazılarında fotoğrafik belge olmaksızın bir kazı düşünülemez. Kazı arşivinin değişmez parçası olan fotoğrafın arşiv değeri olduğu kadar bakıldığında her türlü fiziksel yapısının anlaşılabilir olması lazımdır. Bunun içinde nesnelerin fiziksel yapısına yönelik aydınlatma teknikleri kullanılır. Bu konuda çalışan fotoğrafçı kendisini yetiştirmelidir” dedi.
Konferansın sonunda Aktüel Arkeoloji Dergisi Fotoğraf Editörü Öğretim Görevlisi Aykan Özener katılımcılarla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.