Iğdır’da, 2-10 Mayıs tarihleri arasında kutlanan “Karayolu Trafik Güvenliği Haftası” kapsamında bir program düzenlendi.
Kültür Merkezi’nde yapılan törene Iğdır Vali Yardımcısı Muhlis Arslan, İl Emniyet Müdürü Yüksel Babal, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Mustafa Ulus, sivil toplum kuruluşları, emniyet personeli ve şoförler katıldı. Saygı duruşu İstiklal Marşı’nın okumasının ardından başlayan törende konuşan Iğdır Emniyet Müdür Yardımcısı Şükrü Buğday, bilindiği gibi trafik güvenliğinin sağlanabilmesi ve devam ettirilebilmesi amacıyla tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her yıl mayıs ayının ilk cumartesi gününün Karayolu Trafik Güvenliği Günü ve bugünü izleyen haftada da Karayolu Trafik Haftası olarak kabul edildiğini söyledi. Bu yıl da Karayolu Trafik Güvenliği Günü ve Haftası’nın 2-10 Mayıs 2015 tarihleri arasında ülke genelinde olduğu gibi Iğdır’da da çeşitli etkinliklerle icra edileceğini belirten Buğday, “Trafiğin, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için tehlike oluşturmaması, bu alandaki sorunlar için kalıcı ve acil çözümlerin hayata geçirilmesi başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere tüm kesimlere ve bireylere sorumluluklar düşmektedir. Son yıllarda meydana gelen trafik kazalarının analizi yapıldığında, özellikle aşırı hız ve yakın takip gibi trafik kazalarının oluşumunda büyük rol oynayan trafik kural ihlallerinin, seyyar radar ikaz levhaları ve devamında ekiplerin bulunduğu bölgelerde yapılmadığı, ancak seyyar levha ve resmi trafik ekiplerinin bulunmadığı bölgelerde ise sürücülerin başta hız olmak üzere birçok trafik kuralını ihlal ettiği ve trafik kazalarının oluşmasına neden oldukları anlaşılmaktadır. Bu nedenle sürücüler üzerindeki algılanan yakalanma riskini artırmak ve tüm karayolu güzergahlarında başta hız ihlali olmak üzere trafik kurallarına uyma alışkanlığını kazandırmak amacıyla radarla hız denetimlerinde kullanılan seyyar radar ikaz levhalarının yanı sıra Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından gerekli yerlere sabit radar levhaları da konulmuştur” dedi.
“IĞDIR’DA MOTOSİKLET VE BİSİKLET OLDUKÇA YAYGIN”
Iğdır’da motosiklet ve bisikletin oldukça yaygın olarak kullanıldığını belirten Buğday, “Meydana gelen her üç trafik kazasından biri motosikletlerin karışmış olduğu kazalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bisiklet ve motosikletlerin de diğer araçlar gibi trafik kurallarına riayet etmeleri gerekmektedir. İlimizde özellikle şehir merkezinde otopark sorunu mevcuttur. Araçların park edebileceği yeterli alan bulunamadığından, park yasağı ihlalleri ve ikinci sıra parklanmalar yoğunlaşmakta, bu da şehir içi trafiğini olumsuz yönde etkilemektedir. İlimizde kazaların en çok meydana geldiği noktalar Kazım Karabekir Caddesi, Evrenpaşa Caddesi, Çevreyolu ve Şemsettin Uzun Bulvarı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda trafik sorununun çözümlenmesinde Emniyet Müdürlüğü trafik ekiplerinin yanında diğer kamu kurumları ve özel kuruluşlara da görevler düşmektedir. Trafik Haftası etkinliklerinin, trafik kurallarına uyulması için olağanüstü duyarlılık gösteren bilinçli bir toplumun oluşmasına önemli katkı sağlaması ve hedeflenen amaçlara ulaşması, kazaların herkesten uzak olması temennisi ile hepinize saygılar sunarım” diye konuştu.
Programda; trafik kurallarının önemine dikkat çeken film gösteriminin ardında, hafta kapsamında yılın trafik görevlilerine başarı belgesi ve yılın şoförlerine de ödülleri protokol tarafından verilmesiyle son buldu.