Kütahya’nın Simav ilçesine bağlı Çaysimav köyünde, 120 öğrencinin eğitim aldığı okulda askıda ekmek uygulamasından esinlenen öğretmenler ve öğrencilerin başlattıkları ağaçta simit uygulaması ihtiyaç sahibi ya da yanlarına harçlık almayı unutan öğrencilerin yüzünü güldürdü.
3 hafta önce başlayan ve her geçen gün büyüyen projeye köy halkının da destek vermesinin kendilerini daha da mutlu ettiğini ifade eden Çaysimav Ortaokulu Müdürü Serdar Şahin, proje ile Osmanlı’dan kalan ve günümüzde unutulmaya yüz tutmuş bu güzel geleneği yaşatmak istediklerini söyledi.
Talebin okulun Sosyal Bilgiler öğretmeni Ömür Kızılkaya ile Teknoloji Tasarımı Öğretmeni Dilek Ebcim ile öğrencilerden geldiğine vurgu yapan Şahin, “Okulumuzun koridoruna bir saksı içerisine ağaç diktik. Hali vakti yerinde olan öğrencilerimiz diğer arkadaşlarının yararlanması için sabah saatlerinde bu ağaca simit veya çubuk kraker gibi yiyecekler asıyor. İhtiyaç sahibi veya o gün yanına harçlık almayı unutan öğrenciler de simit ağacına gelerek simit veya çubuk krakerlerden alıyor. 3 hafta önce başladığımız bu güzel projeye köy halkımızın da destek vermesi bizi daha da mutlu ediyor” şeklinde konuştu.
Okulun 7. sınıf öğrencilerinden Ayten Ekin, “Ders esnasında öğretmenlerimiz bize Osmanlı geleneği olan Askıda ekmek uygulamasından bahsetti. Biz de bunun bir benzeri olan ağaçta simit uygulaması yaparak günümüze uyarlamaya çalıştık. Daha sonra durumu okulumuz yöneticileriyle öğretmenlerimize anlattık. Kabul ettiler. Şimdi her gün hali vakti yerinde olan arkadaşlarımız harçlıklarından artan para ile kantinden satın aldıkları simit veya çubuk krakerleri ağacın dallarına asarak ihtiyaç sahibi arkadaşlarımızın byararlanmasını sağlıyor. Çok mutluyuz” dedi.
8. sınıf öğrencisi Ceyda Özel, “Arkadaşlarımızın yüzünün gülmesi bizim de yüzümüzü güldürüyor” şeklinde konuştu. (MY-EFE)