Elbistan ve Afşin Bölgesini ilgilendiren, hayati öneme sahip doğalgaz projesinin sözleşmesi Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, BOTAŞ Genel Müdürü Mehmet Konuk ile yetkili firma VEMAK yetkililerinin katıldığı geniş katılımlı bir törenle imzalandı. Projenin sonuçlanma süresiyle ilgili pazarlık yapıldı ve süre 500 güne kadar düşürüldü.
Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nde gerçekleştirilen imza töreninin açış konuşmasını proje sahibi BOTAŞ Genel Müdürü Mehmet Konuk, 73 ilin doğalgaz kullandığını açıkladı. Konuk yaptığı konuşmada, “Darende-Gürün-Elbistan Projesi bizim iletim hatları projemizin yeni bir halkasını oluşturuyor. Bugüne kadar son 12 yıllık dönemde 8 bin kilometrelik bir boru hattı inşa ettik. Yaklaşık 3 milyar dolara yakın bir yatırım gerçekleştirdik. 74 İle doğalgazı ulaştırdık halen 73 ilimizde fiilen doğalgaz kullanılıyor.
Afşin-Elbistan gelişme olan bir yöremiz, biz bu doğalgaz boru hattı projesini, projelendirirken, ileriye yönelik 30 yıllık bir projeksiyonunu da dikkate aldık. Bu hat devriye alındığında konut, sanayi ve termik santralin doğalgaz ihtiyacını karşılayacak. İlk aşamada 150 milyon metreküplük bir tüketim öngörülüyor. Ancak biz boru hattını 1 milyar metreküplük kapasiteye göre dizayn ettik. Tabi bu projeler gerek takip, gerekse kararlar itibariyle mutlaka biz bürokratlar olarak çalışma yaparken biz destekleyen, sorunlarımızı çözen bakanlığımız, ilgili siyasi büyüklerin destekleri kesinlikle önemli. Bunu vurgulamak istiyorum. Elbistan ve Afşin projesiyle alakalı sayın grup başkanvekilimiz projenin başlangıcından beri her safhasını takip ederek bizlere destek oldular.
İnşallah kısa bir sürede inşaat çalışması başlayacak, sonunda Elbistan ve Afşin’de doğalgaza kavuşmuş olacak. Bu vesileyle bu törenin tüm milletimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” Şeklinde konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise projenin sonuçlanması ile ilgili tarihin öne alınmasını istedi. Ünal, “Bugün son derece mutluyuz. Çünkü son 3 yıldan bu yana mücadelesini verdiğimiz ve daha henüz birçok ilimize doğalgaz gelmemişken, biz Afşin ve Elbistan’ımıza doğalgazı getireceğiz dediğimizde bazı arkadaşlarımız bunu yeterince ciddi bulmadılar. Ama hamdolsun, Sayın bakanımın büyük destekleri ve yaptığımız çalışmalarla sözleşmesini imzalama aşamasına geldik. Bu çözüm üreten siyasetin önemli bir ürünü. Yıllarca bu ülkede siyaseti bulaşık bir şey olarak gördük ve gösterdiler. Bir şey olduğu zaman hala birileri diyor ki, ‘Siyaseti bulaştırmayın’ arkadaşlar siyaset bir şey değildir. Siyaset, milletin iradesini devlete yansıtan kurumun adıdır. Tertemiz bir siyasettir. Yıllarca siyasetin dışında yapılar oluşturdular. Bu ülkede yıllarca siyasetin dışında karanlık odaklar oluşturdular. Hala ülkemizin bazı bölgelerinde bu yapılar var. Bu yapılar hala siyasetin gölgesinde, kenarında kıyısında bir takım işler yapmaya kalkışıyorlar. Ama şundan emin olun ki, bu milletin iradesinin taşıyıcısı olan siyasetin yansımadığı her nokta karanlıktır ve korsandır. Bu milletin iradesi, bu millet adına devletin her noktasını denetleyecektir. Bu milletin iradesi devletin her noktasına yansıyacaktır. O yüzden siyaset kurumunu güçlendirmek siyasette temsili arttırmak, siyasetin itibarını yüceltmek zorundayız" dedi.
Bugün burada siyaset kurumunun milletin hizmetinde olan sonucu yaşadıklarını ifade eden Ünal şöyle devam etti:
"İnşallah hem Afşin, hem Elbistan doğalgazına kavuşuyor. Burayı özellikle seçtik. İstedik ki, bu töreni Afşin’e yapmayalım, Elbistan’da da yapmayalım. Afşin ile Elbistan’ın ortasında bir yerde yapalım. Elbistan’da yapsak Afşinlilerden, Afşinde yapsak Elbistanlılardan kurtulamayız, ortayı bulalım ortada yapalım istedik. 4 Yıldan beri bir şey yapıyoruz. Biz şehirlerimizi birbirine rakip etmeyeceğiz. Şehirlerimiz el ele tutuşarak büyüyecek. Kahramanmaraş’ın rakibi Gaziantep, Elbistan’ın rakibi Afşin olmayacak. El ele tutarak bölgesel kalkınmayı ve ülke kalkınmasını gerçekleştirelim diyoruz.
Hamdolsun bu zihinlere yerleşmeye başladı. Birileri inatla Afşincilik, Elbistancılık yapmaya devam etsinler ama onlar kaybedenlerden olacaktır. Millet bize iradesini emanet ettikçe hizmetkar olmaya devam edeceğiz. Bizler korkmadan, yılmadan, müfterinin yalanına aldırmadan doğru bildiğimiz yoldan yürümeye devam edeceğiz. Buralar milletin adalet, hakkaniyetle işlediğine kanaat getirdiği kurumlardır.Doğalgaz Afşin ve Elbistan’ımıza hayırlı-uğurlu olsun. Biz bunun süresinden önce bitmesini istiyoruz. Biz bir söz vermiştik. Dedik ki 2014 yılı 1 Kasım’da doğalgaz gelecek dedik. Ama iki kez ihale iptal edildi. Bundan sorumlu olan bürokrasi, o yüzden aradaki kayıp zamanı nasıl telafi edecekseniz? Gerekli pazarlık yapılacak."
"ELBİSTAN VE AFŞİN FAZLASIYLA HAK EDİYOR"
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise Elbistan ve Afşinlilerin doğalgazı fazlasıyla hak ettiğini kaydetti. Yıldız, “Hem ilçelerimiz Afşin ve Elbistan hem de buradaki santrallerimiz aynı şekilde bu doğalgazdan yararlanmış olacak. Divriği, Darende, Afşin, Elbistan komple boru hattı neredeyse 200 kilometreye yakın bir uzunluğa sahip olacak. Fazlasıyla bunu hak eden vatandaşlarımız var yani sizler varsınız. 8 milyon doların üzerinde bir yatırımla beraber doğalgaz buraya gelecek. Vatandaşlarımız da evinde bu konforu hissedecek. Bu aynı zamanda bir istihdam, işsizliğin giderilmesi ile alakalı bu yapıyı kurgulamak demektir. Buraya yapılacak yatırım kendini bir yıl içerisinde amorti edecektir.
Çok değer verdiğim kıymetli arkadaşım Grup Başkanvekilimiz Mahir Ünal Bey’e hassaten çok teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş milletvekillerimiz, Grup Başkanvekilimiz Mahir Bey’in başkanlığında bütün işlerinizi bırakın gerekirse bu projeyi öne alın dediler. Her şey temenni ettiğiniz tarzda olmayabiliyor.
BOTAŞ’taki arkadaşlarımız bunun proje ihalesinden tutun yapım ihalesine kadar birçok badireler atlatıldı. Bazen çok küçük bir nokta kan damarlarınızı tıkayabilir. Bu proje de onlardan bir tanesidir. Biz bu imza törenini 2,5 yıl önce atabilecek hale gelmeyi isterdik. Milletvekili olduktan sonra Grup Başkanvekilimiz ve Kahramanmaraş milletvekili arkadaşlarımızın ilk ele aldıkları projeden bir tanesidir burası. Teknik açıdan yapılması, stratejik açıdan yapılması, tüketim açısından yapılması gerekiyordu. Şuanda buranın 30 yıllığına bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir kapasiteden bahsediyoruz. O manada Elbistan ve Afşin Belediye başkanlarımıza bütün çalışmalarında yanlarında olacağımızı bir kez daha belirtmek istiyorum" dedi.
Sözleşme töreninde ilgili firma ile sıkı bir pazarlık yürütüldü. Firma yetkilisine projenin kaç günde tamamlanacağını soran Bakan Yıldız’a 600 gün cevabı verildi. Bu süreyi uzun bulan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal bu sürenin 500 güne indirilmesini istedi. Pazarlık sonucu 500 gün sonra Elbistan’a doğalgazın getirleceği konusunda mutabakata varıldı.