MHP Karabük Milletvekili Adayı Durmuş Yalçın, Safranbolu ilçesinde düzenlenen Ahilik haftası etkinliklere katılan vatandaşlar ile bir araya geldi.
Kendisi de uzun yıllardır esnaflık yapan ve ticaret ile uğraşan Yalçın, Ahilik haftası için “12. Yüzyılda yasayan Ahi Evran, Selcuklulardan günümüze üretimde helal kazanç ve ahlak ilkeleri ile Müslüman Türk milletinin yol göstericisi olmuştur. Biz de tarihi Safranbolumuzda ve demir-çelik emekçilerinin kentinde emekçinin, üreticinin dertlerini günümüz bakış açısı binlerce yıllık ahlak ilkeleri ile çözmeliyiz” dedi.
Yalçın, “Tarihte Safranbolu’muzda da esnaf sanatkârlarımız loncalar halinde Yemeniciler (deri ayakkabı) Arastası, demirci ve bakırcılar, manifaturacılar, kunduracılar, saraçlar ve diğer teşkilatlar ile üretim yapıyorlardı. Buralarda helal lokma, esnaf arkadaşının da kazanacağı birliktelik ruhu ile kazanılırdı. Tarihi çarşıda emekçi kadınlarımız da üretime katkıda bulunuyorlar. Bizim dönemimizde girişimci kadınlarımıza yüzde 50’si hibe destek kredileri verilecek. Yeni iş yeri açan esnafın ayakta kalabilmesi için 5 yıl boyunca vergi ve prim avantajı sağlanacak. Esnafımıza vadeli satışlarda KDV Ertelemesi yapılacak. Esnaf ve sanatkarlara uygun krediler ile dış pazara açılma imkanı sunacağız. Kosgeb’lerin olanaklarını artıracağız. Krediye erişimi engelleyen teminat sorununu ortadan kaldıracağız. Esnafımızın gelirinin vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulanacak. Esnafımızın geçmiş hizmetlerinin borçlanma hakkı tanınacak ve emekliliğin önü açılacak. Emekli esnafımızın çalışmasını engelleyen ve emekli aylıklarından kesintiye yol açan Sosyal Güvenlik Destek Prim Kesilmesi uygulaması son bulacak. Makine ve teçhizat alınımında kredi kullanımında banka ve sigorta muamele vergisi alınmayacak. Dar bölge teşviği ile esnafımız maliyet yüklerinin altında ezilmeyecek” dedi.