Karabük İktisadi Kalkınma ve Sosyal Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Erer, Karabük’ün il oluşunun 20. yılını kutladı.
Hüseyin Erer, Karabük’ün ağır sanayinin beşiği olduğunu ve ‘Endüstrileşmek en büyük milli davalarımız arasında yer almaktadır’ diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği sanayileşme hedefi doğrultusunda, 3 Nisan 1937 tarihinde, ’fabrikalar kuran fabrika’ olarak nitelendirilen Karabük Demir Çelik Fabrikalarının temeli atılmış ve ülkede ağır sanayi hamlesi başlatıldığı ilk yer olduğunu söyledi. Erer, Safranbolu’ya bağlı Öğlebeli Köyü’nün 13 haneli bir mahallesi olan Karabük’te 25 Haziran 1939’da belediye teşkilatı kurulduğunu da belirterek, “1941 yılında bucak, 3 Mart 1953 tarihinde ilçe, 6 Haziran 1995 tarihinde il olan Karabük, bugün ilçeleriyle birlikte yaklaşık 230 bin nüfusa sahip bir Cumhuriyet kentidir. 1950’li yıllarda serbest girişimin teşvik edilmesiyle, kütük demirden inşaat demiri üreten özel haddehaneler de kent ekonomisindeki yerini almıştır. Karabük, 1963-1970 yılları arasında en zengin günlerini yaşamış ve bu dönemde büyük bir hızla büyümüştür.1980’li yıllardan sonra, hükümetlerin özellikle liberal ağırlıklı ekonomik politikalar izlemeleri sonucunda, ekonomisini sadece demir ve çelik üretimine bağlayan kentte, tek bir sektöre bağlılık sorun yaratmaya başlamıştır. 1989 yılında yaşanan 137 günlük işçi grevinden sonra sürekli kriz içine sürüklenen Demir Çelik Fabrikası, 1995 yılında üyelerinin büyük çoğunluğunu işçilerin oluşturduğu Kardemir A.Ş.’ye devredilerek özelleştirilmiştir. Bu özelleştirilme biçimi, ilk defa özelleştirme tarihine, “Karabük biçimi özelleştirme” şeklinde geçmiştir.
6 Haziran tarihinin Karabük’ümüz açısından bir başka önemi daha vardır. 1937 yılında Demir Çelik Fabrikaları’nın temelleri atılmış, 3 Mart 1938’de makinelerin montajı başlamış ve montajı tamamlanan ilk ünite 6 Haziran 1939 tarihinde işletmeye açılmıştır. Böylece, ’çeltikten çeliğe’ sloganında ifade edildiği üzere, çeltik tarımından çelik üretimine geçilmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle, Karabük’ümüzün il oluşunun 20. yıl dönümünü kutlarım” dedi.