Engelliler Haftası, Karaman’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Engelliler Haftası dolayısıyla Belediye Engelli Meclisi ile Rehberlik ve Araştırma Merkezi ve özel rehabilitasyon merkezlerince düzenlenen, Karaman Lisesi önünde başlayıp ve Aktekke Kent Meydanı’nda sona eren “Biz de Varız” yürüyüşüne, Karaman Valisi Murat Koca, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, daire müdürleri ile engelliler ve vatandaşlar katıldı. Engelliler adına bir konuşma yapan engelli Yiğit Can Çalışkan, engelli vatandaşlara seslenerek, “Engelleriyle yaşamaya çalışan cefakar ve vefakar kardeşlerim, ‘Biz de Varız’ demeye hoş geldiniz” dedi.
ENGELLİLİK TOPLUMSAL BİR SORUNDUR
"Engellilik, yalnızca engellilerin ve ailelerinin sorunu değildir" diyen Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan da, "Engellilerin sorunu toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendirir. Bu sorun teşhis koymadan iyileştirmeye, özel eğitimden rehabilitasyona, istihdamdan sosyal hizmetlere kadar bütüncül bir anlayışla ele alınması gereken toplumsal bir sorun olarak algılanmalıdır” şeklinde konuştu. Çalışkan, günümüzde ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin sadece ekonomisinin büyüklüğüyle ölçülmediğini, ülkelerin engelli vatandaşlarına ne kadar değer verdiğiyle ölçüldüğünü ifade etti. Engelli vatandaşlara yönelik yasal düzenlemelerde eksiklik olduğuna işaret eden Çalışkan, bu eksikliklerin bir an önce giderilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Engellilere yönelik oluşturulan politikaların ilerletilmesi gerektiğini savunan Çalışkan, “Başta kendileri olmak üzere aileleri ve tüm toplum engellilik konusunda bilinçlendirilmelidir. Eğitim, sağlık, toplumsal destek ve istihdam gibi haklarının güvenceye alınması ve uygun rehabilitasyon programlarının geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından engelliler, aileleri ile birlikte müzik eşliğinde gönüllerince eğlendiler.