Kars’da “İstiklal Marşı’nın Kabulünün 94. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” dolayısıyla program düzenlendi.
Kültür Müdürlüğü Salonu’nda gerçekleştirilen kutlama programına Vali Günay Özdemir, Belediye Başkan Vekili Tahsin Güngören, KAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çitil, Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Adem Çalkın, daire müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İl Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun yaptı. Daha sonra söz alan Vali Günay Özdemir, “Bayrağı, marşı milleti millet yapan değerler bunlardır. Bizim de baktığımız zaman Türk toplumu olarak bu değerlerimiz diğer toplumlara göre çok farklılık göstermektedir” dedi.
Marşımız anlamında baktığımızda bizim marşımız İstiklal Marşı’dır diyen Özdemir, “Ama dünyadaki diğer milletlerin marşı ise milli marştır. Çünkü biz marşımızı bağımsızlık mücadelemizin sonunda kazanmışız. Biz vatanımızı mücadele ile şehitlerimizin kanı ile çizmişiz sınırlarımızı, biz bayrağımızı şehitlerimizin kanı ve kana ay yıldızın yansımasıyla oluşturmuşuz. Onun için bizim marşımız, bizim bayrağımız, bizim vatanımız bizim için canımızdan, her şeyimizden değerli çünkü atalarımız canlarını, mallarını her şeylerini bu değerler için feda etmişlerdir. İstiklal Marşımız gerçekten dediğim gibi milli mücadelemizin sonunda yarışmada 700 eser yarışıyor. Ama hiç birisi birinciliğe layık görülmüyor. Çünkü İstiklal Marşı’nı yazan kişinin bağımsızlık mücadelesini yaşayan, bağımsızlık mücadelesini özümsemiş, içinde hisseden bir kimsenin yazması gerekiyordu. Mehmet Akif Ersoy rahmetliye baktığımız zaman aslında Çanakkale’yi ve bütün bağımsızlık mücadelemizi tamamını ruhunda yaşayan, şiirlerine yansıtan ve bunu da gelecek nesillere aktaran bizim için büyük bir şair, bizim için büyük bir düşünür ve bizim örnek alacağımız, hayatını örnek alacağımız beraber yaşayacağımız büyük bir insan. Aslında İstiklal Marşımıza baktığımız zaman İstiklal Marşı oluşturulurken vatanın her köşesinde Sarıkamış’tan Çanakkale’ye kadar şehit olan insanlara bakıyoruz. Anadolu’nun bütün şehirlerinden Kars’tan, Mardin’den, Hakkari’den, Trabzon’dan, Edirne’den, hatta Anadolu’nun dışındaki Mekke’den, Medine’den, Halep’ten, Şamdan, Trakya’dan, Bosna’dan, bir çok kentlerden gelen insanlarımızın şehit olduğu ve mezarlarının da Sarıkamış’ta, Çanakkale’de, Sakarya’da, Dumlupınar’da ve Anadolu’nun bir çok yerinde şehitlerimizin mezarları olduğu, anıtları olduğu ve bize bunlar bir mühür olarak Anadolu’nun sahibi olduğumuzun bir göstergesi olarak bizler içinde önemli, gençlerimiz için de önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Vali Günay Özdemir’in konuşmasının ardından, İstiklal Marşı’nın Kabulünün 94. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Programı nedeniyle düzenlenen kompozisyon, şiir, resim ve İstiklal Marşı’nı ezbere en güzel okuma yarışmalarında birinci olan öğrenciler tek tek sahne aldı. Öğrencilerin okudukları İstiklal Marşı salondakileri duygulandır. Katılımcıların ayakta alkışladığı öğrencileri Vali Günay Ödemir, öperek tebrik etti.