Tarihi Kars Kalesi’nin ışıklandırılması işinden vazgeçilmesi kente üzüntüyle karşılandı.
Kars’ın simgesi haline gelen ve binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Tarihi Kale’nin ışıklandırılması ve çevre düzenlemesi projesinin iptal edilmesine tepki gösteren vatandaşlar, Kars’ta tarihi değerlerin bir bir kaybolduğu belirterek yetkilileri tarihi mekanlara sahip çıkmaya davet ettiler.
Mülkiyeti 2012 yılında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilen marka kentin simgesi tarihi Kars Kalesi’nin, kente bakan kısmı, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından Serhat Kalkınma Ajansı’na Kalenin ışıklandırılması için hazırlanan projenin kabul edilmesinin ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Genel Müzeler Genel Müdürlüğü’nden Peyzaj Mimarı Yeliz Köse, Kültür ve Turizm Uzmanı-Mimar Cennet Ceylan ve Bakanlığın Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü’nden Makine Mühendisi M. Akif Alkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay ve Kars Müze Müdürü Kaptan Zeynel Abidin İle birlikte Kars Kalesi ve çevresinde incelemelerde bulunarak projenin hayata geçirilmesine karar vermişti.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay ise Serhat Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen proje ile Kars Kalesi’nin, şehre bakan cephesinin aydınlatılması, güvenlik ve kontrol hizmetlerinin daha sağlıklı yapılmasının yanı sıra yaya yürüyüş yolunun da rehabilite edileceği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.
Ancak geçen süre içerisinde Kars Kalesi Aydınlatma ve Düzenleme ve uygulama işinin ihalesi, Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliğinin 16. Maddesine göre ve Metraj ve keşif tablosunda tespit edilen eksik kalemlerden dolayı iptal edildi.
Öte yandan Kars Kalesi’nin ışıklandırması projesinden iptal edilmesi kente yaşayanları üzdü. Çok sayıda vatandaş Kars’ta tarihi mekanlara hak ettiği değerin verilmediğini, tarihi değerlerin tek tek yıkılarak kaybolduğunu ifade ederek yetkilileri göreve davet ettiler.
Kars’ın açık müze olduğunu ifade eden vatandaşlar, “Kars Kalesi’nin ışıklandırılmasından vazgeçtiler. Tarihi hamamlar, Kars Evleri tek tek yıkıldı. Anı Harabeleri, yapılan kazılar bir türlü tamamlanmıyor. Acaba Kars’taki tarihi değerler başka bir şehirde olsaydı, böyle içler acısı durumda olur muydu? Biz yetkilileri tarihi değerlerimize sahip çıkmaya çağırıyoruz. Kalenin ışıklandırılması projesinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye tepkilerini dile getirdiler.