Kars’ta kangren haline gelen ve kentin görünümünü olumsuz etkileyen tezek yığınları ve hayvan dışkıları insan sağlığını olumsuz etkiliyor.
Köylerden göç ederek Kars merkeze yerleşen vatandaşlar köy kültürünü de Kars’a taşıdı. Hemen hemen bütün mahallerde gelişi güzel yapılan hayvancılık çevreyi tehdit ediyor. Hayvanların altından çıkan dışkıları mahalle aralarında cadde ve sokaklara dökülüyor.
Özellikle Anı Harabeleri ’ne giderken kullanılan Subatanyolu’nda bütün cadde ve sokakları adeta işgal edercesine dökülen hayvan dışkıları Anı’yı ziyarete giden yerli ve yabancı turistlerinde dikkatini çekiyor.
Tarihi dokusuyla ön plana çıkan Kars’ı ziyarete gelen turistler tarihi mekanların yerine cadde ve sokaklarda bulunan hayvan dışkıları ve tezek yığınlarının fotoğraflarını çekiyor.
“VATANDAŞLARDA TEPKİ GÖSTERİYOR”
Köylerden gelerek Kars’a yerleşen insanların köy yaşantısını kente taşımasından rahatsız olan vatandaşlar, gelişi güzel dökülen hayvan dışkılarının insan sağlığını da olumsuz yönde etkileyerek bu gidişe yetkililerin biran evvel dur demese gerektiğini belirttiler.
Valilik ve Belediye’nin konuya el atmasını isteyen vatandaşlar, pis kokudan kapı ve pencerelerini açamadıklarını söylediler.
Çocuklarını hastalanacak diyerekten eve kapattıklarını ifade eden vatandaşlar, hayvancılığının kent merkezi dışında yapılması gerektiğine dikkat çektiler.
Kars’ın merkeze giriş noktalarında bulunan hayvan dışkılarının ve tezek yığınlarının biran evvel kaldırılması gerektiğini kaydeden vatandaşlar, “Valilik, Belediye ve Sağlık Müdürlüğü bu konuya el atmalı. Gelişi güzel dökülen hayvan dışkıları etrafa pis koku yayıyor. Çocuklarımız hastalıktan göz açmıyor. Hayvan dışkılarının arasında oynayan çocuklarımız hastalanıyor. Türkiye’nin hiçbir şehrinde böyle görüntü yok. Bu gidişin önü biran evve alınmalıdır. Hem şehre kötü görüntü veriyor. Hem de hastalık yayıyor” diye tepki gösterdiler.
“KÖY GELENEĞİ, ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞINI BİTİRMEMELİ”
Hayvancılığının şehir merkezinden mutlak suretle çıkarılması gerektiğinin altını çizen vatandaşlar, “Köy geleneği, şehircilik anlayışını bitirmemeli ve bunun önüne geçilmelidir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği, Kars’ta hayvancılık köylerde, kırsal alanlarda yapılıyordu, daha sonra köyden kente başlayan göç nedeniyle şehir merkezlerine indi. Hayvancılığın şehir merkezlerinden alınarak kent merkezi dışında yapılması sağlanmalıdır. Şehir içinde yapılan hayvancılığın hiç kimseye faydası olmaz. Sadece şehrin dört bir tarafını hayvan dışkıları ve tezek yığınları istila etmiş olur. Bu da hem çevreyi, hem insan sağlığını olumsuz etkiler” dediler.