Kurtuluş Savaşı’nda cepheye silah ve erzak taşınan İstiklal Yolu’nun 95 kilometrelik Kastamonu-İnebolu güzergahındaki geleneksel yürüyüş başladı.
İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü etkinlikleri çerçevesinde başlatılan “Kastamonu’dan İnebolu’ya Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü” Kastamonu’da düzenlenen törenle başladı. Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı önünden toplanan ve birçok şehirden gelen yaklaşık 300 yürüyüşçü, Kastamonu’dan başlayarak 95 kilometrelik yolu yürüyerek tamamlayıp İnebolu’ya ulaşacaklar. İstiklal Yolu Yürüyüşü için farklı illerden gelen çok sayıda yürüyüşçü, Cumhuriyet Meydanında halaylar çekerek çeşitli sevgi gösterilerinde bulundu.
Türk Bayrağı ve Atatürk’ün bulunduğu dev bayraklarla yürüyüşe geçen yürüyüşçüler, şehir merkezinden geçtikleri esnada vatandaşların büyük ilgisiyle karşılaştı. Bazı vatandaşlar, yürüyüşçüleri alkışlayarak açılan dev bayrakların üzerine çiçek attı. Yürüyüşe, protokol üyeleri de bir süreliğine eşlik etti.
Törende konuşan Vali Vekili Aytekin Yılmaz, “İstiklal Yolu Yürüyüşü nedeniyle sizleri Şehitler Diyarı Kastamonu’da ağırlamaktan bir kez daha gurur ve mutluluğu içersindeyiz. Hepiniz Kastamonu İlimize hoş geldiniz. Milli Mücadelenin önemli bir faslının yürütüldüğü kadınıyla, çocuğuyla cepheden ikbal ve sevkiyat yapıldığı bu güzel İlimizde, bu güzel etkinliğin bizleri bir kez daha onurlandırdığını ve gururlandırdığını belirtmek istiyorum. Bu itibarla, adlarını sayamayacağımız bu kahramanlarımızı, aziz şehitlerimizi huzurlarınızda bir kez daha minnet, şükran ve rahmetle anıyorum. Bu etkinliğin gerçekleşmesine katkı sağlayanlara huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.
Kastamonu’nun, kültürel manevi değerleriyle dolu bir İl olduğunu belirten Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise “Özellikle evliyalar diyarı şehitler beldesi olması, Kastamonu halkının her dönemde ve yer yılda büyük kahramanlıklar göstermesiyle ünlü bir kendimizdir. Bunun bir örneği de kurtuluş savaşında yaşanmış, Kastamonu halkı erkeğiyle, kadınıyla büyük fedakârlıklar göstermiş ve vatanının kurtulması, özgürlüğün kazanılmasında büyük emeği olmuş insanlardır” diye konuştu.
Türkiye’nin dört bir yanından İstiklal Yolu yürüyüşüne katılmak üzere gelen misafirlere teşekkür edene Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Fahrettin Şenoğlu da, “Birçok medeniyete başkentlik yapmış binlerce yıllık geçmişe sahip tarih, kültür ve doğa kenti, işgal görmediği halde en çok şehit veren illerden olan şehitler ve evliyalar diyarı Kastamonu’ya hoş geldiniz. İnebolu-Kastamonu-Ankara hattı milli mücadelenin en hayati yolu haline gelmiş ve milli mücadele süresince devam etmiştir. İstiklal Yolu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen Türkiye’nin en iyi 12 kültür rotası arasında yerini almıştır. İstiklal yolu yürüyüşü katılımcıları Seydiler Halkacılar, Küre Ecevit Hanı ve İnebolu Çuha Doruğu mevkiinde kamp yapmak suretiyle çadırlarda konaklayacaktır. İstiklal yolu yürüyüşünün gerçekleşmesinde destek ve katkısı olan Başta Sayın Valimiz olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşlara ve tüm yürüyüşçülerimize teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
4 gün boyunca yürüyecek olan Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşçüleri, 13 Haziran Cumartesi günü İnebolu’ya ulaştıklarında son bulacak.