Kastamonu Üniversitesi, Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında panel düzenledi.
Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı ile Erdem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin birlikte düzenlediği panel, Eğitim Fakültesi Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirildi.
Panele konuşmacı olarak katılan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Eğitim Fakültesinin özellikle de Okul Öncesi Eğitim Bölümü öncülüğünde uzun zamandır yıllık çalışmalar ve işbirlikleri yaptıklarını belirterek, “Üniversiteye ilk geldiğimizde engellilere yönelik sadece bir birim vardı ve fonksiyon göstermiyordu. Fonksiyonsuz böyle kuruluşları kapatıp yerine işleyen bir kuruluş kurmak her zaman iyisidir dedik. Bizde bunu iptal ederek Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü kurduk. Tüm ekibimiz gayretle çalışarak çok güzel öncü projelere imza attılar. İki buçuk sene önce üniversitemizde Sesli Kütüphaneyi kurduk. Buda Türkiye’ye öncü bir Üniversite oldu. Sesli Kütüphanemize birçok üniversite üye oldu ve faydalanıyorlar. Üniversitede Öğretim görevlilerimiz Başkanımızın daveti üzerine gittikleri toplantıda Başbakanlık Kütüphanesinin de bize üye olmak istediğini bunun içinde bizde gereken protokolleri hazırladıklarını ve Başbakanlık Kütüphanesi de artık Engelsiz Kütüphane olacaktır. Şuanda tam olarak 35 bin eserimiz kütüphanede açık durumdadır. Türkiye dede şuan en önde bizim üniversitemiz bulunmaktadır. Üyeliklerde ücrette talebi yoktur. Özellikle yurt dışında bulunan birçok üniversitede taleplerde bulunmakta ve inşallah hazırlıkları bittiğinde de Dünyaya hizmet veren Engelsiz Kütüphane yani Sesli Kütüphane olacaktır” dedi.
Kastamonu Üniversitesindeki tüm binaların alt yapısının engelsiz duruma göre hazırlandığına dikkat çeken Rektör Seyit Aydın, “İnşaatı devam eden kampüsümüzde de dikkatli ve hızlı bir şekilde çalışmalar sürmekte ve meyvelerini vermektedir. Hayatın engellerini kaldırmak adına Bağcılar Belediyesiyle beraber engellilere yönelik su altı sporları düzenledik ve devam ediyoruz. İki senedir de çalışmalarımız devam ediyor. En son olarak ta geçen hafta Engelsiz Spor dalında üniversitemize ödül verdiler. Orada gördüklerimi söylemek gerekirse hiç hareket edemeyen gençlerin hareket kabiliyetleri arttı. İşitme engellilerin özellikle hiç hayata adapte olamayan gençlerimizin sosyallik kazandıklarını gördük. Neticelerini olumlu almak bizlere daha da güvenimizi arttırıyor ve projelerimizi daha geniş alanlara yaymamızı sağlıyor. İstanbul’da başladığımız Engelsiz Spor hayatımıza her sahada devam edeceğiz. Bizle işbirliği yapacak kuruluşlara hizmetimiz sonuna kadar açık olacaktır. Engel çaresizlik değil çare olmak çare aramaktır. Bu yolda da hep beraber çalışmamız gereklidir diyerek konuşmasına son veren Rektör Aydın emeği geçenlere özellikle Engelli aileleri başta olmak üzere Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi yöneticilerine şükranlarını bir kez daha sundu” diye konuştu.
Konuşmanın ardından Eğitim Fakültesi öğrencileri, engelli vatandaşların sosyal hayatta karşılaştıkları zorlukları anlatan tiyatro oyununu oynadı. Daha sonra, engelli öğrenciler tarafından yapılan resim sergisinin açılışı yapıldı.