Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Kastamonu’da en çok dolaşım sistemi hastalıklarından dolayı insanlar, hayatlarını kaybediyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılı Ölüm Nedeni İstatistiklerini açıkladı. Resmi verilere göre, ölümlerin yarısından fazlası, dolaşım sistemi hastalıkları ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşti.
Ölüme sebebiyet veren hastalıkların 2014 yılı oranlarına bakıldığında, en fazla ölüm nedeninin dolaşım sistemi hastalıkları olduğu görüldü. İkinci sırada ise, iyi huylu ve kötü huylu tümörler (malign neoplazmlar) geldi. 2014 yılında bu iki ölüm nedeni, toplam ölümlerin yüzde 63.00’unu oluşturdu.
2014 yılında ölüme sebep olan ilk altı hastalık grubu sırasıyla; bin 554 ölümle dolaşım sistemi hastalıkları, 551 ölümle iyi huylu ve kötü huylu tümörler, 512 ölümle solunum sistemi hastalıkları, 181 ölümle endokrin, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar, 74 ölümle dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmeler ve 99 ölümle sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları ile 355 ölümle diğer hastalıklar olarak görüldü.
Ölüm nedenleri yaş grupları itibariyle incelendiğinde, dolaşım sistemi hastalıkları ve kötü huylu tümörlerin en fazla görüldüğü yaş grubunun 65 yaş ve üstü grubunda olduğu tespit edildi.
Ölümler yaş grubu ve cinsiyete göre incelendiğinde, yaş grupları arasındaki cinsiyet farklılığının belirgin olduğu görüldü. En yaşlı kuşak olan 75 ve daha yukarı yaş grubu dışındaki bütün yaş gruplarında erkek ölüm sayısının, kadın ölüm sayısından daha fazla olduğu görüldü.