Anadolu Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneği Kayseri Şubesi Başkanı Veysel Tüfekçi "Küresel kapitalizm, Ahilik ruhunu öldürdü" dedi.
Ahilik haftası dolayısı ile ANESİAD Kayseri Şube Başkanı Veysel tüfekçi yaptığı açıklamasında, "Ahilik geleneğiyle yoğrulan Anadolu toprakları, ne yazık ki günümüzde, küresel kapitalizmin dayatması ve işgali altındadır. Avm ve marka egemenliğinin her geçen gün yoğun bir şekilde nüfuz ettiği Anadolu’muzda, kadim değerlerimiz bir bir yok olmaktadır. Ticaretin usul ve yöntemlerini belirleyen ve dayatan, liberal - kapitalist ilkeler; esnaf, sanayici ve işadamlarımızın kabulden başka şansının olmadığı ilkeler haline gelmiştir" ifadesinde bulundu.
Tüfekçi, "Ahilik anlayışının temel dayanağı olan, paylaşma, dayanışma, kanaat, bereket, helâl ticaret gibi kavramlar, yerini liberalizmin ürettiği, insanı ‘ tüketici bir obje’ olarak gören anlayışa bırakmıştır. İnsanı, insanın kurdu olarak gören ve acımasız rekabet şartlarında ayakta kalabilmenin yolunu, rakiplerini ortadan kaldırmak olarak telkin eden bu anlayış, maalesef Anadolu topraklarında Ahiliğin ruhunu ortadan kaldırmıştır.
Tarihsel, kültürel ve dini bir tema olan Ahilik ruhu, bir yaşam biçimi olmaktan çıkmış, yılın belli günlerinde hatırlanan kültürel bir motif haline gelmiştir.
İnsanı insan yapan, iyilik, doğruluk, dürüstlük, kardeşlik, paylaşma, dayanışma, iyiliği emretme, kötülükten alıkoyma temelli Ahilik Kültürü, sosyal ve ticarî hayatta bir yaşam biçimine dönüşmedikçe, bu anlayış yılda bir hatırlanan nostaljik motif olmaktan öte bir anlam taşımayacaktır" diye konuştu.