Türk Belçika-Lüksemburg Ticaret Derneği Başkanı Aykut Eken, Belçika’dan üç ayrı bölgenin ticaret ataşesi ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’i makamında ziyaret etti.
Belçika Flaman Bölgesi Ataşesi Raphael Pauwels, Wallon Bölgesi Ataşesi Eric Bletard, Brüksel Bölgesi Ataşesi Sabih Akay ve diğer dernek üyeleriyle birlikte Başkan Çelik’i ziyaret eden Dernek Başkanı Eken, Kayseri’de önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Kayseri, her zaman ticaret ve sanayide adı öne çıkmış bir şehir. Belçika’dan ticari ataşeler ve dernek üyeleriyle birlikte gün boyu şehrin sanayi kuruluşlarını gezdik hem de önemli görüşmeler yaptık. Şimdi de şehri temsil eden yönetici olarak sizinle birlikteyiz" dedi.
ÇOK TEMİZ ŞEHİR"
Ziyarette söz alan Wallon Bölgesi Ataşesi Eric Bletard, Kayseri’de endüstrinin gelişmişliğine şahit olduklarını ifade ederek, "Burada gün içinde temaslarımız oldu. Gittiğimiz fabrikalarda endüstrinin gelişmiş olduğunu gördük. Ayrıca çok temiz bir şehir. Burada Belçika’da üretilen vakumlu çöp toplama araçlarını görmek de beni ayrıca mutlu etti" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de Belçikalı ataşeye, sözkonusu temizlik araçlarını Kocasinan Belediye Başkanı iken kendisinin aldığını ifade etti.
"TİCARET GENLERİMİZDE VAR"
Başkan Çelik, sözlerinin devamında 5 bin yıllık geçmişi olan Kayseri’nin eskiden beri ticaret ve sanayi şehri olarak bilindiğine dikkat çekerek, "Kayseri’nin geçmişi milattan önce 3 binli yıllara kadar uzanıyor. Tarih boyunca başta ipek yolu olmak üzere birçok önemli ticaret yolunun kavşak noktası olmuş. Doğal kaynağı, madeni vs. olmadığı için de tek geçim kaynağı ticaret ve sanayi olmuş. Bilinen en eski yerleşim yeri olan Kültepe Kaniş Karumu’nda yapılan kazılarda ortaklık anlaşmalarını içeren tabletler ve çek-senet örnekleri çıkıyor. Dünyada ilk kez fuar, yine bu bölgede düzenlenmiş. Yani, ticaret bizim genlerimize işlemiş durumda. Günümüzde de bu durum aynen geçerli. Ülkemizdeki ilk bin sanayi firmasının %20’si Kayseri orjinli. Bu da bizim için gurur vesilesi" diye konuştu.
"ERCİYES’E KAYMAYA GELECEĞİM"
Heyette yer alan Flaman Bölgesi Ataşesi Raphael Pauwels de Türkiye’deki birçok kayak merkezinde kayak yaptığını belirttikten sonra Erciyes’i merak ettiğini ve önümüzdeki kış mutlaka kayak yapmaya geleceğini ifade etti.
Başkan Çelik de Belçikalı diplomata, Erciyes’i gördükten sonra bir daha başka kayak merkezlerine gitmek istemeyeceğini söyledi ve önümüzdeki kış misafir etmekten memnunluk duyacaklarını kaydetti.
Ziyarette konuşmaların ardından Başkan Çelik’e günün anısına bir plaket takdim edildi.