Kayseri Şeker Fabrikası çiftçileri, Kayseri Şeker fabrikasının kapatılmasına zemin hazırlayacak uygulamanın düzeltilmesini talep ediyor.
Pancar üreticisinin hakkını koruyamayıp, geçmişte Kayseri Şeker’in pancar kotalarını değerlendiremeyenler, çiftçinin öz malına da sahip çıkamayıp adeta şeker arazisinin de peşkeş çekilmesi için zemin hazırlayanların TOKİ ihalesi sonunda çiftçiye Şeker arazisi kime peşkeş çekiliyor diyerek çiftçilerimizi tahrik etmeye çalışmaktadırlar.
Ancak Kayseri Şeker çiftçisi bu tür ayak oyunlarına gelmeden Çiftçi Meclisini toplayarak ortak bir deklarasyon yayınlama ve demokratik yollardan sesini duyurma, hakkını sonuna kadar kararlılıkla arama yolunu tercih etti. Çiftçi meclisi; fabrikasının kapatılmasını, ekmeğini ailesinin ve çocuklarının geleceğini yok etmeyi amaçlayan tüm girişimlere karşı mücadele etme karalılığında olduğunu, çiftçileri adına yayınladığı deklarasyonla duyurdu.
Kayseri Şeker Çiftçi Meclisi üyeleri, "Kayseri Şeker fabrikasının daha önceki dönemdeki bazı yöneticilerinin Fabrikanın kapanmasına yol açabilecek vurdum duymazlıkları ve basiretsiz uygulamalarının faturası şimdi bize ödettirilmeye çalışılıyor. Bu şekilde uygulamaya devam edilirse, bir yıllık üretimimiz olan 350 bin ton şeker konulan Şeker ambarlarımız yıkıldığı gibi Fabrikadan şeker sevkiyatı da yapılamayacak durumda kalınacaktır. Böyle olursa Kayseri şeker Fabrikası satamayacağı ürünü üretemeyecek ve dolayısıyla fabrika kapanma tehlikesi ile baş başa kalacak bizler de Şeker Pancarı ekemeyecek duruma geleceğiz , bu konu sadece biz çiftçileri değil Kayseri ve Bölge ekonomisini de yakinen ilgilendirmektedir. Bu nedenle acilen çözülmelidir" dedi.
Pınarbaşı İlçesi Pancar çiftçilerinden İbrahim Ülker, konuyla ilgili olarak, "Kayseri Şeker sıfırdan bu gün geldiği noktayı herkes biliyor. Perişan bir durumdan artık pancarını alıp gününden önce parasını ödüyor, önümüzde ki yıllar da ise peşin ödeyecek. Arkasından arpasını alacak buğdayını alacak Bu kadar başarılı işler yapılan başarıyla idare edilen yönetilen yerlerde mutlaka ayak bağa olmaya çalışan, başarılı projeleri hezimete uğratmayı düşünen kesimler olacak. Kayseri Şeker çiftçisi bu ayak oyunlarına ve dedikodulara itibar etmemiştir. Bunlar bir oyun. Acaba ortaya bazı iddialar atarsak bunların elindeki projeleri kafasında ki tasarladıkları düşünceleri, bir kenara bırakır da bizim attığımız iddiaların peşine takılır gibi düşünen insanlar var. Bunlara da siz prim vermeyin. Biz Hüseyin Bey ve değerli ekibinden yönetiminden dağlar kadar memnunuz. Sizin Allah yar ve yardımcınız olsun. Bu tür dedikodular engellemeler ne ilk nede son olacak. Bu mücadele ferasetini gösterecek durumdasınız" dedi.
Gemerek Bölgesi Pancar çiftçilerinden Sezai Çelik ise, "Biz önceleri bu mikrofonda fabrikanın durumunun çok kötü olduğunu öğreniyorduk. Ben de hep diyordum bu yırtıklara nasıl bir yamalık bulunacak diye. işte o zaman kendi kendime diyordum yırtık büyük yamalık küçük. Nerden bulup kapatacaklar isterse yamalık bulsunlar eskisi gibi olacak mı. Ama bizim başarımız bizim yönetimimiz böyle düşünmedi yırtığı da attı yamalığı da attı , yerine yep yeni bir elbise giydirdi bu elbiseyi de nişanlı görmeye gidilecek hale getirdi. Fabrikamızı gerçekten ben takdir ediyorum. Siz diyorsunuz ki bu fabrikaya sahip çıkılsın büyüklerimizden kalan bir söz var “ söz konusu vatansa teferruata gerek yok” aynı söz bizim fabrikamız içinde geçerlidir. Bizim ekmeğimiz aşımız buradan geliyor, buraya sahip çıkmayıp da nereye sahip çıkacağız" ifadelerini kullandı.