Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasanarpa’da inşaatı devam eden Geri Dönüştürülebilir Malzemeleri Toplama ve Ayrıştırma Tesisi’ni en yakın zamanda hizmete açacaklarını söyledi.
Çevre üssünde planlanmış tesislerden birinin daha amacına doğru hızla ilerlediğini vurgulayan Başkan Ahmet Çolakbayrakdar, "Bu tesisimiz hammadde olarak tekrar imalat sanayine katılabilecek her türlü malzemenin toplanması ve ayrıştırılması hizmetini verecek. Böylelikle ekonomik değer taşımasına rağmen atık depolama sahalarımızı dolduran çürümesi ve yok olması yıllar süren birçok malzeme memleketimiz ekonomisine tekrar kazandırılmış olacak" dedi.
Proje sayesinde insan nüfusuyla artan tüketimin doğal dengeyi bozmasının ve doğaya verdiği zararın engelleneceğini belirten Başkan Çolakbayrakdar, "Yeniden dönüştürülebilen maddelerin tekrar hammadde olarak kullanılması büyük miktarda enerji tasarrufunu da mümkün kılacak. Evsel atık, çöp dediğimiz malzemeler; meyve, sebze, yemek atıkları, çay posası, elektrik süpürgemizden çıkan tozlu malzemelerdir. Kaldı ki bu malzemeler bile çürümeyle oluşan gazlardan elektrik enerjisine, gübreye dönüştürülmektedir. Bu malzemelerin dışında kalan ve evlerimizden, işyerlerimizden çıkan her türlü malzeme geri dönüştürülebilir malzemedir" şeklinde konuştu.
Başkan Çolakbayrakdar sözlerine şöyle devam etti: "Evlerimiz, işyerlerimiz ve sanayi sitelerimiz başta olmak üzere geri dönüştürülebilir malzemelerin atık olarak çıktığı tüm noktalarda uygun toplama metotlarıyla çevremiz, ekonomimiz, geleceğimiz için hep birlikte çalışacağız. Bu süreçte başlatacağımız eğitim, bilinçlendirme, düşünme, geliştirme gibi bir çok faaliyet ve kampanyalarımızla tüm vatandaşlarımızla el ele çalışacağız. Çevre faaliyetlerimiz büyüyerek artacak" dedi.
Tesis hakkında bilgiler veren Başkan Çolakbayrakdar, bin 600 metrekare kapalı alana kurulacak tesisin poşet açma sistemine sahip olduğunu, iki ve üç boyutlu malzemeleri otomatik olarak ayırabilecek, ayrıştırılan malzemeleri de presleyerek ekonomik değere kavuşturacak mahiyette olduğunu kaydederek,"Tesis içi yollar, stok alanlarının dolgusunu ve sıkıştırmasını yaptık. Bağlantı yolları için çalışmalara hızla devam ediyoruz. Hatta tesisin çevre ağaçlandırmasını bile yaptık" şeklinde bilgiler verdi.
Başkan Ahmet Çolakbayrakdar sözlerini şöyle bitirdi: "Türkiye’de birçok belediyeye öncülük edebilecek nitelikte, israfa kaçmadan, ihtiyaca cevap verebilir özelliklere sahip çevreci bir tesisi daha Kocasinan’a kavuşturmanın huzurunu yaşıyoruz. Bizim planladığımız, bütçemizden para ayırdığımız, toplama ayrıştırma programlarını, makine ve ekipmanlarını en son teknolojiye göre ayarladığımız, çevreci tesisimizin memleketimize, çevremize ve ekonomimize hayırlı olmasını diliyorum."