Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve İnşaat Mühendisleri Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ’5. Ulusal Yapı Mekaniği Laboratuvarları Konferansı’ başladı.
Türkiye’nin birçok üniversitesinden yapı mühendislerinin katıldığı konferansın açılış töreni bir otelde yapıldı. Açılış törenine Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Fahrettin Keleştemur, Talas Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu ve birçok akademisyen katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatih Altun, yapıların depreme karşı risk analizlerinin doğru yapılması ve bunun yanı sıra laboratuvar çalışmalarının da yapılması gerektiğinin altını çizdi. Yapı Mekaniği Laboratuvarları toplantısının temel amacının akademik ve bilimsel alanda yapılan araştırmaları tartışmak, genç araştırmacıları bu konuda bilgilendirmek olduğunu söyledi. Altun ayrıca teorik çalışmaların deneysel çalışmalarla desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Yapı Mekaniği Laboratuvarları Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sinan Altın ise konuşmasında; “Bu toplantı Türkiye’de deneysel araştırma kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlayan, ilgili araştırmacıların bir araya geldikleri, birikim ve deneyimlerin paylaştıkları bir platformdur” dedi.
Açılış konuşmasında kentsel dönüşümün doğru bir şekilde ilerlemesi için yapı mühendisliğinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Talas Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu; “Şehrimizde bin yıllık binalar var ancak bizler otuz yıllık binalar eskidiği için, risk altında olduğu için yıkıp yenisini yapıyoruz. Aslında bu üzücü bir durum. Yapı analizlerini doğru planlamak gerek” şeklinde konuştu.
Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Fahrettin Keleştemur ise misafirlere Erciyes Üniversitesi’nin altyapısı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Rektör Keleştemur; Erciyes Üniversitesi’nin giderek geliştiğini, araştırma merkezleri ile bir araştırma üniversitesi haline geldiğini belirtti. Keleştemur ayrıca, misafir akademisyenlere, “Kayseri’ye ve Erciyes Üniversitesi’nde sizleri ağırlamaktan çok mutluyuz” dedi
İnşaat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan’a toplantıya olan desteğinden dolayı Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Alçı hediye takdiminde bulundu. Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Fahrettin Keleştemur ise toplantıya olan desteklerinden dolayı Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu’na hediye takdim etti.
Açılışın ardından konferanslar başladı.