Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan, Milli Eğitim Müdürlüğü Tarafından yürütülen ‘Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği’nin il finali gerçekleştirildi.
Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çocuk oyunlarını yeni nesillere aktarmak, çocukların yoğun ders maratonu arasında eğlenebilecekleri ve kaynaşabilecekleri bir ortam oluşturmak, oyun çağındaki çocuklarımızı dışarıya çıkararak sosyalleşmelerine katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirilen etkinliğe, Kayseri’de bulunan 450 okuldan 20 bine yakın çocuk katıldı.
Büyükşehir Belediyesi Kadir Has Kongre Merkezi Spor Salonunda gerçekleşen il finalinde, Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı, İl Milli Eğitim Müdürümüz Bilal Yılmaz Çandıroğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Murat Eskici, öğrenciler ile öğretmenler ve veliler iştirak etti.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, “Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği dediğimiz zaman bizim çocukluk yıllarımızda oynadığımız ve keyif aldığımız oynarken kaybetmeyi kazanmayı öğrendiğimiz bir süreçten bahsediyoruz. Ama maalesef gelişen teknoloji ya da gelişen dünya koşulları neticesinde çocuklarımız apartmanlarda ve bilgisayarların karşısında bir nebze haps olmuş durumdalar. Biz bu gerekçeden hareket ederek çocuklarımız hem geçmişiyle hem de geleceğiyle köprü kurması noktasında, milli ve manevi değerlerin gelişmesini önemseyerek, geleneksel çocuk oyunlarını gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bu etkinlik kapsamında ilimizde 450 okul ve 20 bin öğrencimiz yer aldılar” dedi.
Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı ise, “‘Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği’ ile geleneklerimizi yaşatmaktayız” dedi.
Konuşmaların ardından çocuklar, mendil kapmaca, yakan top, tombik, yağ satarım bal satarım, el değdirerek bayrak koşusu, gibi unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunlar oynadı.
Oyunlar sonrasında protokol tarafından oyunlarda 1.-2. Ve 3. olan okullara ödülleri takdim edildi.
Kayseri Geleneksel Çocuk Oyunları Derece Yapan Okullar ise şu şekilde sıralandı:
Yağ Satarım
1. Kocasinan Avukat Ahmet Ulucan İlkokulu
2.Bahceşehir Koleji
3.Melikgazi Sema Yazar İlkokulu
Mendil Kapmaca
1. İncesu Atatürk İlkokulu
2. Develi Seyrani İlkokulu
3. Kocasinan Ahmet Paşa İlkokulu
Tombik Oyunu
1. Develi Atatürk İlkokulu
2. Tomarza Atatürk İlkokulu
3. Talas 75. Yıl Rezzan Has İlkokulu
Kaleli Yakan Top Ortaokullar
1.Talas Fatma Zehra Dülgeroğlu Ortaokulu
2.Tomarza Yatılı Bölge Okulu
3. Pınarbaşı Hasan Tahsin Altınor Orta Okulu
Kaleli Yakan Top Liseli Kızlar
1. İncesu İmamhatip Lisesi
2. Yahyalı M. Koyuncu Fen Lisesi
3. Talas Şehit Nuri Sağır Anadolu Lisesi
Kaleli Yakan Top Liseli Erkekler
1. Melikgazi Mustafa Eminoğlu And. Lisesi
2. 2. Yeşilhisar Anadolu Lisesi
3. Yahyalı Mesleki Ve Teknik Li,Sesi