Kayseri Valisi Orhan Düzgün, bir takım ziyaretlerde bulunmak üzere Develi ilçesini ziyaret etti. Düzgün, Kayseri Valiliği öncülüğünde Develi Belediyesi tarafından organize edilen
Develi Turizm Odaklı Kalkınma Planı (DETOK) kapsamında teknik planlamaya geçiş ve hazırlanan bilimsel kitabın takdim törenine katıldı.
İlk olarak Develi Kaymakamlığı’nı ziyaret eden Kayseri Valisi Orhan Düzgün’ü burada Develi Kaymakamı Enver Ünlü, Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, İl Emniyet Müdürü İbrahim Kulular ve kaymakamlık çalışanları karşıladı.
Develi Kaymakamı Enver Ünlü’den ilçede devam eden yatırımlar hakkında bilgiler alan Vali Düzgün, ziyareti değerlendirdi. Düzgün, "Ziyaretimizin amacı Develi’nin tarımıyla, sanayisiyle beraber turizm odaklı kalkınması amacıyla kaymakamlık, belediye, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’mızla birlikte Develi Turizm Odaklı Kalkınma Projesi hazırlanmıştı. Benim göreve başladığımın ilk haftaları da tanıtım toplantısını yapmıştık. Bugüne kadar Develi’de yapılan çalışmaları, bundan sonraki yol planı konusunda da üniversiteden akademisyen arkadaşlarımızla beraber bir görüşme yapacağız" dedi.
Düzgün daha sonra, Kayseri Valiliği öncülüğünde Develi Belediyesi tarafından organize edilen DETOK kapsamında teknik planlamaya geçiş ve hazırlanan bilimsel kitabın takdim törenine geçti. Develi Belediyesi Mustafa Aksu Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene, Vali Orhan Düzgün’ün yanı sıra, Develi Kaymakamı Enver Ünlü, Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar, Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk ve davetliler katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar, "Develi Turizm Odaklı Yerel Kalkınma Planlaması adıyla Develi’nin kalkınmasına yönelik başlattığımız çalışmanın ikinci aşaması olan teknik planlamaya geçiş toplantısına hoş geldiniz. Develi Hitit, Roma Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde daima önemli yerleşim yerlerinden birisi olmuştur. Bu nedenle Develi sınırları içerisinde çok sayıda tarihi ve kültürel eserler bulumaktadır. Her ne kadar yeterince bilinmese de Develi somut ve somut olmayan kültürel mirası açısından Türkiye’nin en zengin ilçeleri arasında yer almaktadır” dedi.
Develi Kaymakamı Enver Ünlü ise, "Dünyanın en hızlı sektörlerinden biri olan turizmin ülke ekonomilerine yaptığı katkı ve kültürlerin birbirlerini tanımasında, kaynaşmasında ve evrensel anlamda barışın sağlanmasında şüphesiz en önemli araçlardan birisi olduğu muhakkaktır. Binlerce yıllık tarihi ve kültürel zenginliğiyle doğal güzelliklerin iç içe yaşandığı ender turizm cennetlerinden birisi olan güzel ülkemizin turizm gelirlerinde hak ettiği payının alması dünya ülkelerinde kültürel mirasının yaşatılması ve kültürler arası diyaloğun geliştirilmesi açısından hepimize çok önemli görevler düşmektedir. Gizemli ve baş döndürücü çeşitliliğin ve farklılığın kucaklaşma kültürü çerçevesinde barındığı turizm çeşitliliği bakımından dünyanın sayılı ülkelerinden biri olan Türkiye’nin turizm potansiyelini en üst seviyeye çıkarmak için el birliğiyle gayret göstermemiz gerekmektedir. Ülkemiz tarihi değerleri, kültürel zenginlikleri, doğal güzellikleri, genç ve dinamik nüfusu, geleneksel misafirperverliği ve kaliteli hizmet anlayışı ile önemi turizm potansiyeline sahiptir” ifadelerini kullandı.
"KAPADOKYA BÖLGESİ’NE 2 MİLYON TURİST GELİYOR"
Törende bir konuşma yapan Kayseri Valisi Orhan Düzgün de, "Günümüzde dünyada 1 milyar insan turizm amaçlı olarak yer değiştiriyor. Bu gerçekten çok ciddi bir rakam. Türkiye’de bu 1 milyar kişi içerisinde geçtiğimiz yıl 37 milyonu kabul etti. 37 milyon Türkiye için iyi bir rakam. Dünyada en fazla turist kabul eden 6. ülke konumuna geldik ve 34 milyar dolar da gelir sağlandı. Tabi Türkiye’ye gelen turistlerin önemli bir kısmı daha çok deniz turizmi için gelenler ama son yıllarda özellikle 5-10 yıllarda farklı alanlarda kültür, doğa, dağ, yayla turizmi gibi alanlara da ciddi yönelmeler başladı. Tabi bölgemize gelen turistlere baktığımızda da özellikle Kapadokya Bölgesi olarak isimlendirdiğimiz başta Nevşehir olmak üzere Kayseri, Aksaray, Kırşehir, Nevşehir, Niğde gibi yerlere de 2 milyona yakın turist geliyor. Ama gelen turistlerin önemli bir kısmı da Kayseri Havaalanı’nı kullanmasına rağmen çok az bir kısmını Kayseri içerisinde tutabiliyoruz” diye konuştu.