Daha önce her iki kulağından ameliyat olan ve standart işitme cihazı kullanımıyla ilgili sıkıntıları bulunan 27 yaşındaki Aksaray ilinde ikamet eden Murat Akça isimli hastaya Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniğinde en son model kemiğe çivili işitme cihazı uygulaması yapıldı.
Yapılan operasyon ile ilgili bilgi veren Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. İbrahim Özcan; “Her iki kulak ameliyatı sonrası, ameliyatla düzeltme imkânı bulunmayan bu hastaların kemiğe çivili işitme cihazı kullanmaları, gerek gündelik yaşamlarında gerekse akademik anlamda üretecekleri faaliyetlerde normal işitmelerini sağlayarak günlük hayata katılmalarına imkân vermektedir. Kliniğimizde bu sistem Kayseri’de ilk defa kullanılmıştır. Hiç işitmeyen bebeklerimizde biyonik kulak uygulaması kliniğimizde rutin olarak uygulanmaktadır. Kayseri ve civarının bu ve benzeri kulak burun boğaz ile ilgili ileri teknolojiyle üretilmiş özel cihazlara ameliyat yoluyla erişiminin sağlamasına katkıda bulunmaktan kendim ve kliniğim adına çok memnunum” dedi.
Doç. Dr. İbrahim Özcan; “hastamıza kullandığımız kemiğe çivili işitme cihazı ses dalgalarını alarak cilt üzerinde bulunan bir işlemci yoluyla işlemekte, bu ses dalgalarını cihazın üzerinde bulunan ve sağlam cildin altında bulunan bir mıknatıs yoluyla direk kemiğe iletmektedir. Bu sistemin avantajları, normal işitme cihazıyla kıyaslandığı zaman her hangi bir dış kulak yoluna ihtiyaç hissetmemekte, kemiğe direk temas halinde olduğu için işitme cihazlarında gördüğümüz kayıplar bulunmamakta ve çok daha güçlü bir ses yükseltmesi sağlandığı için özellikle bu hastamızda olduğu gibi kemik yolunda kaybın olduğu işitmenin iletim sisteminde sıkıntının olduğu hastalarda konuşmayı anlamada ve işitmede en üst düzeyde klinik fayda sağlamaktadır” diye devam etti.
Ameliyatından üç hafta sonra hastamız sorunsuz bir şekilde iyileşmiş ve yeni cihazını kullanmaya başlamış olup bizlere ve bu konuda kendisine bu katkıyı sağlayan devletimize teşekkürlerini ifade etmiştir.