Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılay’ı tarafından hayata geçirilen kemik iliği nakli için kök hücre bağışçı kampanyasının Kayseri’deki startı Kayseri Yozgatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği yapıldı.
Kayseri Yozgatlılar Kültür ve Dayanışma Derneğinde yapılan programa Dernek Başkanı Prof. Dr. Kuddusi Erkılıç, Kızılay Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Adem Tatar, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Şıvgın ve kök hücre bağışçıları katıldı. Programda konuşan Kayseri Yozgatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Kuddusi Erkılıç, “Bugün burada Yozgatlılar Derneği bünyesinde toplumumuzun çok istediği ama bu konuda yeterli bilincin oluşmadığını düşünüyoruz. Biz aslında bir farkındalığı oluşturma yönünde derneğimizin bir sivil toplum örgütü olma gereğini yerine getirmek üzere buradayız. Doku bağışında yeterli bağışçının olmadığını görüyoruz. Bir tıp mensubu olarak söylemeliyim ki her türlü naklin yapılabilmesi için hiçbir teknik zorluk yok. Aksine şartlar hepsinin yapılabilmesi için geliştirilmiş durumda. O zaman sorun ne? Sorun yeterli ve uygun bağışçı bulunamaması. Biz bugün özellikle kan hastalıkları konusunda kemik iliği kanseri hastalarımızın yeterli verici bulamaması nedeniyle hayatlarının kaybına engel olmak amacıyla buradayız” diye konuştu. Erkılıç ayrıca, “Sağlık Bakanlığının başlattığı bir proje kapsamında Orta Anadolu kan merkezi işbirliği içerisinde derneğimizin mekanını da kullanarak İç Anadolulu hemşerilerimizin bu konuya daha hassas bakmalarını sağlamak için buradayız. Yeğenini lösemiden kaybetmiş bir hekim olarak konuşuyorum. İnsanlar bunu başına geldiği zaman kavramış olmamalı. Organ ve doku bağışçılığından çekinmemek gerekiyor” şeklinde konuştu.
Kızılay Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Adem Tatar ise, “Türk Kızılay’ı ile Sağlık Bakanlığının hayata geçirdiği projenin ilk startını Yozgatlılar Derneğinde veriyoruz. Bu projeye göre kemik iliği bağışçısı olunacak. Gönüllü vericilerin Kızılay tarafından tedarik edilmesi onlardan alınacak numune kan ile doku tiplemesinin yapılması ve daha sonra bu doku tipine uygun hasta eşleşmesi sağlandığında da ilgili hastanelerde hastaların tedavi edilmesine yönelik biraraya getirilmesi işlemleri yürütülecek. Bu noktada Kızılay olarak öncelikli görevimiz veri tabanının oluşturulması için bağışçı temini sağlamak. Buda tabi işin sosyal boyutunu gündeme getiriyor” ifadelerini kullandı.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Şıvgın da, “Bu yapılan program aslında Sağlık Bakanlığının 7-8 yıldır gündeminde olan birşeydi. Biz kanser ile uğraşıyoruz. Bu konuda Erciyes Üniversitesi olarak en çok nakil yapan üniversitelerin başında geliyoruz. Hasta yakınlarını doku nakli konusunda ikna etmek için çok zorluk çekiyorduk. Bazen kardeşine yüzde yüz dokusu uysa bile vermekten çekinen, kaçan sağlam hasta yakınlarını biliyoruz. Bu çok sıkıntılı bir süreç. Baktığınızda bir insanın kurtarılmasına vesile olmak çok güzel bir durum” diye konuştu.