Erciyes Üniversitesi’nde 1996 yılından bu yana bitkilerin arşivlendiği Herbaryum Merkezi, Uluslararası Herbaryum İndeksi’ne kabul edildi.
Erciyes Üniversitesi Herbaryumu’nun ‘Uluslararası Herbaryum İndeksi’ne kabul edilmesi hakkında bilgi veren Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Erciyes Üniversitesi Herbaryum Sorumlusu Doç. Dr. Cem Vural, yaptığı açıklamada bu indekse kabul edilmenin ülkemiz ve üniversitemiz açısından çok önemli olduğuna dikkat çekerek; “Erciyes Üniversitesi Herbaryum’u bu yıl itibariyle uluslararası indekse kabul edildi. Bu indekse kabul edilmesi için bir Herbaryum’un belli kriterleri yerine getirmesi gerekmektedir. Bu yüzden bütün Herbaryum’lar bu indekse giremiyor. Saklanan koleksiyondaki örnek sayısının çokluğu önemli olduğu gibi bu örneklerin değişik kriterlere göre uygun bir şekilde saklanıyor olması, koruma altında olması gerekiyor. Bizler de Erciyes Üniversitesi olarak merkezimizde bitkileri en iyi şekilde saklayarak, yangından ve böcek istilasından koruyacak şekilde koruma altına aldık. 1996’dan beri örnek sayısını yaklaşık 7 bine ulaştırdık ve bu sayede Erciyes Üniversitesi Herbaryum Merkezi Uluslararası Herbaryum İndeksi’ne kabul edildi" dedi.
Herbaryum hakkında bilgiler de veren Vural, "Herbaryumlar dünyada 1500’lü yıllarda, Avrupa Ülkeleri’nde ortaya çıktı. Herbaryum’u bir bitki müzesi olarak tanımlayabiliriz. Yüzlerce bitki örneği saklıyoruz ve bitki örneklerinin doğada yok olması durumunda bu Herbaryum’lardan araştırma yapılabiliyor. Ayrıca Herbaryum’daki bu bitkiler bazı bilim dalları için referanstır. Örneğin; Tıp bilimi, Biyoloji, Eczacılık, Ziraat gibi alanlarda, bitki üzerine çalışan bütün araştırmacılar bu Herbaryum’ları mutlaka ziyaret etmek zorundadırlar. Aynı zamanda Herbaryum’lar eğitim, öğretim ve araştırma merkezleri olarak da çalışmaktadır. Erciyes Üniversitesi’nin Herbaryum’u da ulusal ve uluslararası bütün bilim adamlarına açık olduğu gibi bu konu üzerine merak duyan herkese açıktır. Bilim dünyasının daha önce rastlamadığı örnekler de bu Herbaryum’da bulunmaktadır. Bunları kırmızı dosya ile özel saklıyoruz. Bu örnekleri de koruma altına alıyoruz" şeklinde konuştu.
Ayrıca, Herbaryum için bitki örnekleri toplama ve bunları arşivleme hakkında bilgi veren Doç. Dr. Cem Vural, bitki örneklerini, familya ve tür ismi ile örneğin toplandığı yerin, toplandığı yükseklik ve tarihin, örneği toplayanın adı, örneği adlandıran kişinin adı ve diğer bilgiler yer alarak arşivlediklerini belirtti.