Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Baki Ersoy ve MHP üyeleri, AK Parti Kayseri Milletvekili adayları Mehmet Özhaseki ve Ahmet Doğan’ın milletvekili adaylıklarına İl Seçim Kuruluna başvuruda bulunarak itiraz etti.
AK Parti Kayseri Milletvekili adayları Mehmet Özhaseki ve Ahmet Doğan’ın aday olamayacağını belirten MHP İl Başkanı Baki Ersoy, “Bugün, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir hukuk devleti olduğu inancıyla Kayseri Adliyesi’ndeyiz.
Kanunların AKP’nin Kayseri’de ki elitistleri için geçerli olmadığını düşünmüyoruz. Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 18’inci Maddesi açıkça ‘Sendikaların katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurulunda görev alanların 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan milletvekili genel seçiminde aday olabilmeleri için, istifa veya emeklilik yoluyla ayrılanlar arasında ayrım yapılmaksızın istifa veya emeklilik dilekçelerini 10 Şubat 2015’e kadar vermiş olmaları gerekir’ demektedir. TES-İŞ sendikasının ortağı olduğu KCETAŞ’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden 10 Şubat 2015’e kadar istifa etmeyen Mehmet Özhaseki bu kanuna göre milletvekili adayı olamaz. Ayrıca AKP 2.sıra adayı Ahmet Doğan’da Asliye Ticaret Mahkemeleri’nde kayyımlık görevinden istifa etmediğinden dolayı milletvekili adayı olamaz” diye konuştu.
Ersoy ayrıca, “Özhaseki’nin milletvekili adayı olmasına tek engel milletvekili seçimi kanununun 18’inci maddesinde yer alan sendika hissedarı şirketin yöneticisi olması değildir.
Birçok emsal YSK kararında da belirtildiği gibi, milletvekili seçimi kanununa göre kamu tüzel kişiliği bulunan kurumların yöneticileri milletvekili adayı olabilmek için görevlerinden istifa etmek zorundadır. KCETAŞ her ne kadar özelleştirilmiş ise de kanunun açıkça verdiği bir yetkiye dayanarak kurulmuş bir şirket olduğu için kamu tüzel kişisidir. Çünkü KCETAŞ, 18 Ağustos 1926 tarih ve 4022 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi’ne istinaden 11.10 1926 tarihinde imzalanan İmtiyaz Sözleşmesi ile Kayseri ve Civarı Elektrik Türk Anonim Şirketi olarak kurulmuştur, sıradan bir şirket değildir, kanunun açıkça verdiği bir yetkiye dayanarak kurulmuş olduğu için kamu tüzel kişisidir. Üstelik bizatihi kendisi kamu tüzel kişisi olan KCETAŞ’ın hisselerinin yüzde 50’den fazlası da yine bir kamu tüzel kişisi olan Büyükşehir Belediyesi’ne aittir” şeklinde konuştu.
Sözlerini sürdüren Ersoy, “Büyükşehir Belediyesi’nin eski Başkanı Mehmet Özhaseki de milletvekili aday adayı olabilmek için kamu tüzel kişisi olan Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş.’den istifa etmek zorundaydı YSK’nın belirlediği sürede istifa etmedi, şimdi de aday olamaz. Kanun, Özhaseki’nin belediyeyi temsilen ya da şahsını temsilen şirketi yönetip yönetmediğine bakmıyor. Kanun, ‘kamu tüzel kişisi bulunan kurumlarda yöneticiler, milletvekili adayı olabilmek için istifa etmelidir’ diyor. Bizim belki ulaşmakta güçlük çekeceğimiz, AKP İl Başkanı’nın basın aracılığı ile dağıttığı KCETAŞ’ın resmi evraklarını da içine koyduğumuz dilekçemizi Seçim Kurulu’na verdik. Siyasi iktidar gücünün, para gücünün, elitist olmaktan gelen gücün, kanun gücüne tesir edemeyeceği inancıyla hukuk devletin müracaatımızı yaptık. Bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.