Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Kazım Ceylan Ahilerin, ’Mesele çıkartan değil, çözüm üreten’ kişilerden oluştuğunu söyledi.
Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Kazım Ceylan, ’Ahiler milli karakterimizi oluştururken medeniyetimize de kalite kavramını getirmişlerdir’ dedi.
OSMANLILAR VE SELÇUKLULAR DÖNEMİNDE AHİLER ANLAŞMAZLIKLARDA HAKEMLİK YAPARDI
Osmanlı Devleti ve Selçuklular döneminde çıkan tartışmalarda Ahilerin hakemlik yaptığını söyleyen Ceylan şöyle konuştu: "Medeniyetimizin en önemli kuruluşlarından olan Ahilik, koymuş olduğu kurallarla milli karakterimizin, ahlâkımızın yoğrulmasını sağlamışlardır.
Medeniyetimize ’kalite’ kavramı Ahilik ile yerleşmiş; çürük, hileli iş yapanların ’pabucunu dama’ atmışlardır. Ahiler, mesele çıkaran değil, çözüm üreten kişilerdir. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde anlaşmazlıklarda hakemlik yapmışlar, devamlı Hakkın savunucusu olmuşlardır.
Şehzadeler arasındaki taht kavgalarında ve toplumdaki anlaşmazlıklarda Ahilerin hakemliğine başvurmuşlardır. Türkiye’deki bütün problemleri ahilik temelinde çözmek mümkündür. Biz bu kültürden uzaklaştığımız için dertlerimiz çoğaldı. Ahilik, özünde bir kardeşlik projesidir.
Ahiler erkeklere ’ahi’ (kardeş), kadınlara da’bacı’ demişlerdir. Bunlardan daha anlamlı kelime var mı? Ahiliğin özünde kardeşlik, dostluk, sevgi, fedakârlık, dürüstlük, paylaşma, adalet ve Allah’ın rızasını kazanma duygusu vardır. Ahilerin en önemli özelliği inandıklarını hayata geçirmeleridir"
KUTLAMALARIN ZAMANININ DEĞİŞMESİ TOPLUMDA AYRIŞMAYA NEDEN OLMAMALI
Kutlamaların Eylül ayından Mayıs ayına alınmasının toplumda bir ayrışmaya neden olmaması gerektiğini anlatan Ceylan, "Bu sebeple, Ahilik kutlamalarının zamanının değiştirilmesi toplumdaki bir ayrışma sebebi olamamalı, her dönemin ve mevsimin güzellikleri değerlendirilerek, gönüllerde güller açmalıdır. Bu yıl ilk defa yapılan değişikliklerle Ahiliğin bütün Türk dünyasında ve kültür coğrafyamızda kutlanması yönünde bir yönetmelik değişikliği yapılmıştır. Bu bağlamda ahilik kutlamalarını hep birlikte, kardeşlik duygusu içerisinde kutlamalıyız. Unutmayalım ki, “ayrılıkta azap, birlikte rahmet vardır” ifadelerini kullandı.