Kocaeli’de düzenlenen 5. Uluslararası Deprem Sempozyumu’nun ilk günü konuşmalarıyla başladı.
Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen 5. Uluslararası Deprem Sempozyumu, başladı. 2003 yılından itibaren Kocaeli Üniversitesi tarafından düzenlenen Deprem Sempozyumları çok disiplinli ve çok katılımlı bir etkinlik olarak devam ediyor. 12 meslek gurubunun katılımı ile gerçekleştirilen sempozyumda jeofizik, jeoloji, çevre, inşaat, makine, jeodezi ve fotogravimetri, kimya, elektrik mühendisleri, mimarlık, şehir ve bölge planlama, tıp, arkeoloji, hukuk gibi meslek grupları deprem başlığı altında toplandı. 3 gün sürecek olan sempozyuma çok sayıda yerli ve yabancı bilim adamı katılacak.
DEPREM RİSKLERİNİ ÖNLEMEK MÜMKÜN
Sempozyumun açılış oturumuna Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır, AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, AFAD Deprem Dairesi Başkanı Ulubey Çeken ve 12 disiplinden bilim adamları katıldı. Sempozyumda konuşan Vali Güzeloğlu, “Deprem dünyanın bir gerçeğidir. Çok acı bedeller ödeyen, başta can olmak üzere depremde çok ağır kayıplarla yüzleşen bir il ve bölge olarak Kocaeli’nin böyle bir sempozyumu gerçekleştirmesini doğru bir çalışma olarak değerlendiriyorum. Depremi önlemek ve depremi önceden öngörmek mümkün değil. Ama depremin risklerini, tehditlerini, başta can olmak üzere bütün kayıplarını çok aza indirmek belki de yok etmek mümkün. Türkiye deprem coğrafyası üzerinde bulunan ve bu çerçevede yaşaması zorunlu olan bir ülkedir” dedi.
FAY HATLARINA GÖRE İMAR PLANI YAPTIK
Başkan Vekili Özak da, “Yaşadığımız acıların tekrarlanmaması için bir taraftan depremi unutturmamaya diğer taraftan da sağlam temeller üzerine yeni bir kent kurmaya gayret gösterdik. İşe temelden başladık. Önceliğimiz planlama oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak il sınırlarını planlayan ilk ve tek il olduk. 5 milyon metrekare alanı kamulaştırdık. Deprem sonrası yapılan yeni binaların zemin araştırmalarına ayrıca önem verdik. Şehrimizdeki her bir fay hattını ve potansiyelini belirledik. İmar planlarımızı bu çalışmalar doğrultusunda oluşturduk. Oluşturduğumuz verileri vatandaşlarımızın görmesi için internet sitemize yükledik. Kocaeli genelinde 25 adet deprem istasyonu ve zemin deprem inceleme merkezi kurduk” şeklinde konuştu.
DEPREM ÇALIŞMALARI YAPILIYOR
Programda bir konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çakır ise, “Deprem bugün mühendislik ve sosyal bilimler gibi bilim adamlarının araştırmalarında yer alıyor. Bilim adamları yaptıkları çalışmalarında yaşanacak depremlerde hasarın en aza indirilmesi konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Depremde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgiler hazırlıyorlar” ifadesini kullandı.
YARIŞMA ÖDÜLLERİ
5. Uluslararası Deprem Sempozyumu’nda ilk ve ortaokullarda düzenlenen deprem resim ve fotoğraf yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin ödülleri verildi. Ödüller Vali Güzeloğlu, Milletvekili Zeki Aygün ve Rektör Yardımcısı Çakır tarafından verildi. Resim yarışmasında birinci Sena Küçük, ikinci Tunahan Ege Ateş, üçüncü ise Meryem Bayır oldu. fotoğraf yarışmasında birinci Leyla Emektar, ikinci Gökhan Özsirkecioğlu, üçüncü de Ahmet Fatih Sönmez eseri oldu.
5 AYRI PANEL
Sempozyum kapsamındaki etkinlikler sayesinde farkındalığın artırılması amaçlanarak deprem gibi bir olguyu farklı çalışmalar ile hafızalarda kalmasını sağlanacak. Yapılan etkinliklerin her birinde sergilenmeye değer bulunan 40 adet eser sempozyum sırasında sergilenecek ve yapılacak olan katalog ile Türkiye ve diğer ülkelerden gelen katılımcılarla paylaşılacak. Sempozyumda sunulacak akademik çalışmalar ile eş zamanlı olarak 5 adet panel yapılacak.