Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 7.’si düzenlenecek olan Seka Park Altın Kemer Yağlı Güreşleri bu yıl “Göçmen Recep” adına düzenlenecek.
Seka Park Uçurtma Tepesi’nin önünde yapılacak olan güreşler, 10 Mayıs Pazar günü 08.00’de başlayacak. Bu yılki güreşler, Türk güreşinin efsane isimlerinden “Göçmen Recep” adıyla bilenen Recep Güreşen onuruna düzenlenecek. Türkiye’nin tüm önemli başpehlivanları bu yıl Seka Park Altın Kemer Yağlı Güreşleri’nde kol bağlayacak. Güreşlere geçen yılın Kırkpınar başpehlivanı Fatih Atlı’nın yanı sıra İsmail Balaban, Recep Kara, Abdullah Güngör, Osman Aynur,Mehmet Yeşil Yeşil, Mustafa Kemal Karaboğa ve Ahmet Kavakçı gibi ünlü başpehlivanlar katılacak. Güreşlerde ayrıca bine yakın pehlivanın er meydanına çıkması hedefleniyor.
Bu yılki Seka Park Altın Kemer Güreşleri aynı zamanda Marmara Bölgesi’ndeki sezonun ilk yağlı güreşi olma özelliğini taşıyor. Yağlı Güreşlerin olimpiyatı olarak gösterilen Kırkpınar’ın yolu da 2009 yılından bu yana Seka Park’tan geçiyor. Kırkpınar öncesinde önemli bir etap haline gelen Seka Park Altın Kemer Güreşleri, bu yıl da güreş camiasının gözlerinin Kocaeli’ye çevirecek.
Güreşler; baş, başaltı, büyük orta, küçük orta büyük, küçük orta küçük, deste büyük, deste orta, destek küçük, ayak, tozkoparan, teşvik 2, teşvik 1, minik 2 ve minik 1 olmak üzere toplam 14 kategoride yapılacak ve her boyda ilk 3 dereceye giren güreşçilere madalya verilecek.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da başpehlivan altın kemer ile ödüllendirilecek. Başpehlivana verilen altın kemer kendisine ait olacak ve Kırkpınar’daki gibi 3 kez kazanma şartı aranmayacak. Kemerde yağlı güreşler ve Kocaeli’ne özgü motifler yer alacak. Seka Park Altın Kemer Yağlı Güreşlerinde derece sırlamasına göre birinciye altın, ikinciye gümüş ve üçüncülere bronz madalya verilecek.
İlki Hergeleci İbrahim, ikincisi Hasan Gemici, üçüncüsü Gazanfer Bilge, dördüncüsü Adil-İrfan Altan, beşincisi Aydın Demir ve altıncısı Vedat Özkan adına düzenlenen güreşler, bu yıl “Göçmen Recep” adıyla bilinen Türk güreşinin unutulmaz ismi Recep Güreşen onuruna düzenlenecek.
GÖÇMEN RECEP KİMDİR?
Recep Güreşen, 1940 yılında Makedonya’nın Usturunca Kasabası’nın Çanaklı Köyü’nde doğdu. 1952 yılında Türkiye’ye gelerek Kocaeli’nde Mehmet Ali Paşa Mahallesi’ne yerleşti. 1955 yılında 15 yaşında güreş sporu ile tanışan Recep Güreşen, 1959 yılında Kırkpınar Güreşleri’nde küçük orta boyda birinci oldu. 1960 yılında vatani görevini Ankara TBMM’de yaptı. Vatani görevini tamamlayarak Kocaeli’ne dönen Recep Güreşen 1962 yılındaki Kırkpınar Güreşleri’nde üçüncü oldu. 1963 yılında tarihi Kırkpınar Güreşleri’nde büyük orta ve baş altı boyunda tüm güreşçilerin itirazı üzerine hakem heyeti kararı ile iki kategori atlayarak başpehlivanlığa çıktı. 1963-1980 yılları arasında birçok başpehlivanlık güreşlerinde birinci olduktan sonra aktif güreşe son vererek uzun yıllar süren antrenörlük hayatına başladı ve güreş sporuna katkı sundu.
Göçmen Recep olarak tanınan ve kentin önemli bir değeri olan Recep Güreşen, Sezgin Yüksel, Ziya Ünlü ve Eyüp Ünlü gibi Türkiye’nin birçok başpehlivanının yetişmesinde önemli rol almış ve antrenörlük görevini başarıyla yerine getirmiştir. Bugün 76 yaşında olan ve evli ve dört çocuk babası Recep Güreşen, halen Kocaeli’de yaşamaktadır.