İzmit Belediyesi tarafından okullar arasında düzenlenen ambalaj atığı, atık pil ve elektronik atık yarışmasında dereceye giren okullara düzenlenen törenle ödülleri verildi.
Belsa önünde gerçekleşen ödül törenine İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan ile belediye meclis üyeleri, belediye başkan yardımcıları, okul yetkilileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Şehit Selçuk Gökdağ Orta Okulu ve Hızırreis İlkokulu birinci sınıf öğrencilerinin gösterileriyle renk kattığı ödül töreninde konuşan Başkan Doğan, “Dünya Çevre Günü nedeniyle çeşitli etkinlikler yaptık. Bu günkü etkinliğimiz de bunlardan biri. Her yıl okular arasında elektronik atık, atık pil ve ambalaj atığı yarışması düzenliyoruz. Okullarımız bu yarışmaya büyük önem veriyor. Benim için geri dönüşüm projelerine destek veren bütün okullarımız birincidir” dedi.
Başkan Doğan, “Dünya bize Allah’tan ve Atalarımızdan kalan bir emanet. Ne yazık ki bu emanete sahip çıkamadık. Suyumuzu, havamızı, toprağımızı kirlettik. Gelişmiş ülkeler kadar çevre konusunda duyarlı olamadık. İlgisizliğimiz yüzünden çevremiz kirlendi. Son 12-13 yıldan beri çevrenin önemini anladık. Bu konuda önemli yasalar çıkartıldı. Artık çevreyi kirletenlere ağır cezalar var. Bizler, çevremizi kirletmeyelim yeter. Nasıl evimizin içini temiz tutmaya özen gösteriyorsak bu özeni çevre için de göstermeliyiz. Hepimiz, suyumuzu, toprağımızı, havamızı korumak zorundayız. 6 yıl önce göreve geldiğimiz de Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nü kuran ilk belediye olduk. Bu konuda örnek çalışmalar yapıyoruz. İlk önce eğitim dedik ve binlerce öğrenciye çevre eğitimleri verdik. İzmit’te 65 bin öğrenciye çevre eğitimi vererek çevreye duyarlı bir gençlik yetişmesini sağladık” dedi.
Ambalaj atıkları, elektronik atıklar, atık piller, atık yağlar, hurda araçlar, atık lastikleri toplayarak geri dönüşümünü sağladıklarını ifade eden İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, “Bu çalışmalarımız hep örnek alınmaktadır. Temiz bir İzmit diyerek çıktığımız bu yolda çok mesafeler aldık. Bu konuda herkese önemli görevler düşüyor. Hepimiz duyarlı olursak çocuklarımıza daha yaşanabilir, daha temiz bir dünya bırakabiliriz. Yeni yapılan konutlarda yağ tutucu zorunluluğunu getiren ilk belediyeyiz. 1 litre atık yağın 1 milyon temiz suyu kirlettiğini düşünürsek bu konuda ne kadar doğru bir iş yaptığımızı görürüz. Çok araba kullanan bir milletiz. Çevrenin kirlenmesinde egzoz gazlarının önemli etkisi var. Yürüyerek, bisiklete binerek bunun önüne geçebiliriz. Bize emanet olarak bırakılan dünyamızı, çevremizi koruyup gözetelim. En iyi temizliğin kirletmemek olduğunu unutmayalım. Yaşadığımız şehrin daha yeşil ve yaşanabilir olması için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından dereceye giren okullara ödülleri verildi. Yarışma kapsamında okullardan 100 ton ambalaj atığı, 11 ton elektronik atık ve 3 ton da atık pil toplandığı öğrenildi. Ambalaj atık yarışmasında Zübeyde Hanım İlkokulu birinci, İnkılap Orta Okulu ikinci, Mehmetçik İlkokulu da üçüncü oldu. Atık pil dalında Kuvayi Milliye İlkokulu birinci olurken, Kılıçaslan İlkokulu ikinci ve Albay İbrahim Karaoğlanoğlu İlkokulu üçüncülüğü elde etti. Elektronik atık dalında Ulusal Egemenlik Orta Okulu birinci, Akmeşe Orta Okulu ikinci ve Cebir Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi de üçüncü oldu. Dereceye giren okullara dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı ve çok fonksiyonlu yazıcı verildi.