Kocaeli Büyükşehir Belediyesi düzenlediği “Divan Şiiri Dinletisi”, izleyicilerine unutulmaz bir akşam yaşattı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen “Divan Şiiri Dinletisi”, Leyla Atakan Kültür Merkezi’nde yapıldı. Divan edebiyatından seçme eserlerin dile geldiği program, Ali Fuat Başgil Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin “Safalar getirdiniz, safa geldiniz dostlar” adlı eserle selamlaması ile başladı. Programa Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Zekeriya Özak, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kartepe Kaymakamı Ayhan Durmuş, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik, Ali Fuat Başgil Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Mürsel Gündoğdu, öğretmenler, öğrenciler, çok sayıda şiir sever ve onur konuğu olarak Nur Hayati İnanç katıldı.
13. yüzyıldan 19. yüzyıla “Osmanlı Yüksek Zümre Edebiyatı” olarak da adlandırılan divan şiirlerinin yorumlandığı programda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanvekili Özak, ”Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak kültür ve sanat programlarına çok önem veriyoruz. Divan Edebiyatı geçmişten geleceğe kurulan bir köprüdür” dedi. Divan şiirlerinden örneklerin sunulduğu akşamda, onur konuğu olarak katılan Nur Hayati İnanç, Fuzuli’den Nesimi’ye gazeller okudu ve bugünkü Türkçe’ye çevirisini yaptı. İnanç yer yer şairlere ait kıssalar da anlattı.
Özel kostümlerle sahneye çıkan öğrenciler dönemin lisanı ile şiirler okuyarak katılımcılara unutulmaz bir akşam yaşattı. Zaman zaman müzikli okumalar gerçekleştirilen programda sırasıyla Seyyid Nesimi, Fuzuli, Nedim, Kuddusi, Nabi, Zemçi Çetinkaya, Genç Abdal, Hayali Bey, Niyazi Mısri, Şeyh Galip ve Ahmet Paşa’dan gazeller okundu. Öğrencilerden oluşan koro da okudukları eserler ile programa katılanların beğenisini aldı.