Divan edebiyatından okuduğu şiirlerle dikkat çeken Hayati İnanç, 7. Kocaeli Kitap Fuarı’nda can veren pervaneleri anlattı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 7. Kocaeli Kitap Fuarı’nın 3. gününe konuk olan Hayati İnanç, televizyonda yaptığı “Can Veren Pervaneler” programıyla aynı isimli bir söyleşi yaptı. Kalabalık bir grup tarafından ilgiyle takip edilen söyleşisinde İnanç; Fuzuli’den, Erzincanlı Piri Sami’den, Necip Fazıl’dan, Abdulhakim Arvasi’den, Ebubekirkani’den mısralar okudu.
“Kendisi vefasız olan dünyada ona düşkün olupta vefalı olabilir mi insan?” diye soran İnanç, kendisini dinleyenleri zaman zaman düşündürdü, zaman zaman da yaptığı esprilerle güldürdü. İnanç, “Dünya en alçak ve en yakın manalarına gelir. Bir ustaya çırak olmayan hiçbir şey olamaz. Her çaldığın haram değildir. Güzel ahlak görürsen, ilim görürsen hemen çal. Benim yer altında dostlarım var. Divan edebiyatına büyük bir ilgim var. Arapça, Farsça ve Osmanlıca birbirinden ayrılamaz. Arapça ilim dilidir, Farsça sohbet dilidir, Osmanlıca devlet dilidir. Yer altında dostlarım var derken, yerin altında yatan şair dostlarım var, tanıdıklarım var. Radyoda program yaptığım bir gece, konumuzu hayret ve hayranlık olarak belirledik. Yayına bağlanan 22 yaşındaki bir genç, aynen şunları söyledi; Ecdadın eserlerine bakıyorum hayranlık duyuyorum, ecdadın torunlarına bakıyorum hayret ediyorum” dedi.