7. Kocaeli Kitap Fuarı’nın son gününde okurlarıyla buluşan psikolog ve iletişim psikolojisi uzmanı Doğan Cüceloğlu, “Hayattaki seçimlerimiz” konulu bir söyleşiye imza attı.
Kendine has esprili tarzıyla okurlarına seslenen Cüceloğlu, “Seçimlerimizin farkında mıyız? Bizi programlayan bir kültür robotu mu var, yoksa bir şahsiyet miyiz? Çünkü hayatta yaptığımız her seçim bizlerin hayat biçimini oluşturuyor” dedi.
Türkiye’nin en önemli iletişim uzmanları arasında yer alan psikolog Doğan Cüceloğlu, Uluslararası Fuar Merkezi’ndeki Yahya Kaptan Konferans Salonu’nda okurlarıyla buluştu. Okurların yoğun ilgisi nedeniyle konferans salonu adeta dolup taştı. Cüceloğlu’nun esprili anlatımıyla renklenen söyleşisine çalışma arkadaşlarından Polat Doğru da eşlik etti.
İnsanın farkında olarak ya da olmadan hayatında birçok seçim yaptığını kaydeden Cüceloğlu, “Bu seçimlerin bize sonuçları oluyor ve bu sonuçlar bizlerin hayat biçimini oluşturuyor” dedi. Cüceloğlu, kendi hayatından verdiği örneklerle yönlendirdiği söyleşisinde insanın hayatında yaptığı seçimlere ve sonuçlarına değindi.
“Seçimlerimizin farkında mıyız? Bizi programlayan bir kültür robotu mu var, yoksa bir şahsiyet miyiz?” diye soran Cüceloğlu, bu aşamada 26 yaşında ABD’deki doktora programında yaşadığı süreci anlattı. Cüceloğlu, “Başarısız olacağım ve elalem bana ne der diyerek korktum ve inanın intiharı bile düşündüm. Ancak annemin sesi beni durdurdu. O anda Silifke’den çıkmış ABD’ye doktoraya gelmiş biri olarak benim için önemli olanın okuduğumu anlamak olduğuna karar verdim. Çalışarak zorlukları aştım. Yani kültür robotu olmaktan şahsiyetli bir insan olmaya dönüştüm” şeklinde konuştu.
Doğan Cüceloğlu, söyleşinde evlilik konusuna da değindi. Birine evlilik teklif etmenin aslında, “Benim hayatıma tanıklık eder misin?” anlamına geldiğini kaydeden Cüceloğlu, “Birinin hayatına tanıklık ediyorsanız bu karşınızdaki kişinin de sizin hayatınıza tanıklık etmesi anlamına gelir. Birbirinizin en önemli tanığı sizin yerinize başkaları olursa mutlak sorun çıkar. Bu en önemli seçimde kültür robotu olmak yerine şahsiyetli durmaya çalışmalısınız. O nedenle şahsiyetli insanların evliliği sürer” dedi.
Alkışlarla sona eren söyleşinin ardından Doğan Cüceloğlu ve Polat Doğru imza alanında kitaplarını imzaladı. Okurlar kitaplarını imzalatabilmek için Kitap Fuarı’nda uzun kuyruklar oluşturdu.