İzmit Türkiye’ye örnek olacak iki önemli etkinliğe ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Kocaeli İnşaatçılar, Müteahhitler ve Emlakçılar Derneği Genel Başkanı Zeki Gediklioğlu ve yönetim kurulu üyeleri İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ı ziyaret etti. Ziyarette Uluslararası Türk-Arap Ekonomik Birliği Mağrib Forum İşbirliği Başkanı Tunuslu işadamı Dr. Muhammed Al-Adil de yer aldı. Oldukça sıcak ve samimi bir havada gerçekleşen ziyarette önemli iki konu hakkında da ön protokol yapıldı. Buna göre, İzmit’te Türkiye’ye örnek olacak bir deprem sempozyumu düzenlenecek. Konuyla ilgili İzmit Belediye Başkanı Doğan, İnşaatçılar, Müteahhitler ve Emlakçılar Derneği Genel Başkanı Gediklioğlu arasında ön protokol imzalandı.
İkinci önemli etkinlikte ise, Fas, Tunus, Cezayir gibi Mağrip ülkeleri işadamlarının katılımıyla ticari, kültürel ve turizm konularını kapsayan geniş katılımlı bir sempozyumun düzenlenecek. İzmit’te düzenlenecek bu etkinliğin de yılsonuna doğru gerçekleştirilmesi planlanıyor. Kocaeli İnşaatçılar, Müteahhitler ve Emlakçılar Derneği Genel Başkanı Zeki Gediklioğlu ziyaretle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “İzmit Belediyemizin de katkılarıyla deprem sempozyumu yapılacak. Ayrıca Türkiye de ilk defa, ilk ve orta derece okullar arası depremle ilgili şiir, kompozisyon ve resim yarışmaları düzenlenecek. Bu konularla ilgili olarak Belediye Başkanımızla görüş alış verişinde bulunduk” dedi.
İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan da yapılan protokollerle Deprem ve Afet Akademisi kurma sürecinin de resmen başlatıldığını ifade ederek, “Ziyarette, daha önceden açıklamış olduğumuz deprem akademisiyle ilgili de karşılıklı görüş alış verişinde bulunduk. Büyükşehir Belediyemiz, üniversitemiz ve İnşaatçılar, Müteahhitler ve Emlakçılar Derneğimiz ile birlikte, bir deprem sempozyumu yapılması için fikir birliğine vardık. Bu konuda ön protokolü imzalayarak ilk ciddi adımlar atılmış oldu. Şehrimiz, asrın depremini yaşadı ve bundan çok önemli dersler aldı. Sempozyumda, tüm Türkiye’ye hatta dünyaya bu konuda tecrübe paylaşımı yapılacak. Deprem ve Afet Akademisi projesi benim belediye başkanlığı adaylık projelerimden biriydi. 2023 vizyonumuzdaki adaylık projesi, yapılan protokol ve sempozyumla resmen önemli bir sürece girmiş oluyor” şeklinde konuştu.
Doğan, Uluslararası Türk- Arap Ekonomik Birliği Mağrib Forum İşbirliği Başkanı Dr. Muhammed Al-Adil ile yapılan görüşmeyle ilgili olarak da, “Mağrip ülkeleri ile bizim ülkemizin hem ticari, hem kültürel, hem turizm anlamında bağlarını oluşturacak bir sempozyumu İzmit’te yapmayı planladık. Yılsonuna doğru yapılacak bu sempozyumun da çok yararlı olacağına inanıyorum. Özellikle Fas, Tunus, Cezayir gibi Mağrip ülkeleri ile, Türkiye’de gerek turizm açısından gerek sağlık turizminin, gerekse emlak, inşaat ve birlikte üretim yapma açısından, yani sanayi anlamında da bir süreci başlatmış oluyoruz. Bu etkinlikler, İzmit Belediyesi’nin Türkiye’de cazibe merkezi dünya da tanınan yeni bir İzmit vizyonuna da katkı sağlayacak. Bütün çabamız şehrimizin dünyada tanınması içindir. İzmit’i dünyada tanınan marka bir şehir yapma peşindeyiz. Viyana’da gerçekleştirdiğimiz pişmaniye festivali de bu anlamda çok önemlidir. Belki de Osmanlı’dan sonra ilk defa Viyana’da mehteran çaldı, pişmaniye çekilip, pişmaniye ikram edildi. Bu tür etkinliklerle şehrimizi dünyada tanıtmaya devam edeceğiz. Dünyada tanınan bir İzmit, şehrimizin refahına olumlu katkılar sağlayacak, gelirini artıracak, esnafından üreticisine kadar herkesi olumlu etkileyecektir” dedi.