Kocaeli Kitap Fuarı’na katılan Sami Cebeci, Bediüzzaman Said Nursi’nin hürriyet kavramına yaklaşımını aktardı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 7. Kocaeli Kitap Fuarı’na katılan Sami Cebeci, “Bediüzzaman Said Nursi’nin Hürriyet Kavramına Yaklaşımı” konulu söyleşisiyle kitapseverlerle bir araya geldi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenlediği 7. Kocaeli Kitap Fuarı’nda yazarlar farklı konularda okurlarıyla düşüncelerini paylaşıyor. Bu kapsamda Sami Cebeci, Yücel Aydemir sırasıyla aynı salonda kitapseverlerle buluştu.
Akçakoca Konferans Salonu’nda dinleyicileri ile bir araya gelen Sami Cebeci, “Bediüzzaman Said Nursi’nin Hürriyet Kavramına Yaklaşımı’’na dair söyleşi gerçekleştirdi. Sami Cebeci, Bediüzzaman’ın insanlığı beş döneme ayırdığını bu dönemlerin Vahşet, Kölelik, Esirlik, Ücretli çalışma ve Serbestiye olduğunu söyledi. Batılı toplumlarında bu görüşü benimsediğini aktaran Cebeci, Said Nursi’nin, “Allah tarafından insanlara imandan sonra verilmiş en büyük nimet hürriyet” dediğini aktardı.
Bediüzzaman’a göre temel hak ve hürriyetlerinin en önemlileri teşebbüs hürriyeti, fikir ve vicdan hürriyeti olduğunu aktaran Cebeci, mutlak hürriyetin mutlak vahşet olduğunu söyledi. Bir takım kanunların hürriyetleri sınırlaması gerektiğini aktaran Cebeci, Said Nursi’nin, “İman ne kadar kuvvetli ise hürriyet de o kadar kuvvetlidir” dediğini belirtti.
Bediüzzaman’ın hiçbir kanuna tabi olmadan yaşamak isteyenlerin nefislerinin tahakkümü altına girdiğini dediğini aktaran Cebeci, batının hürriyete yaklaşımı ile İslam’ın hürriyet yaklaşımının aynı olmadığını söyledi. Akçakoca salonundaki diğer söyleşide Yücel Aydemir, doğada tüm canlıların su ve tuzdan ibaret olduğunu söyledi. Doğada hastalık olmadığını söyleyen Aydemir, “Balığın tansiyonu, tavşanın şekeri olmaz” dedi. Kanserin tek ilacının tuz olduğunu belirten Yücel Aydemir, Hz. Muhammed(sav)’in, ‘’Yemeğe tuzla başlayın tuz 72 derde şifadır’’ dediğini aktardı.