Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’nin en büyük kitap fuarı ünvanına sahip olan Kocaeli Kitap Fuarına katılan Cemal Şakar ve Aykut Ertuğrul, “Edebiyat ve Yüzleşme” üzerine okurlarıyla söyleşi yaptı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yedincisini düzenlediği Kocaeli Kitap Fuarı, edebiyat dünyasının farklı isimlerini bir araya getiriyor. Uluslararası Fuar Merkezi’nde devam eden fuarın yazar konukları arasında Çilingir Dergisi yazarları Cemal Şakar ve Aykut Ertuğrul da yerini aldı. İki yazar, Akçakoca Konferans Salonu’nda “Edebiyat ve Yüzleşme” üzerine söyleşi gerçekleştirdi.
“İnsan bir kere yüzleşti mi bir daha eskisi gibi olamaz” diyen Aykut Ertuğrul, “İnsan olmak bir imtihandır. İnsan eser üretiyorsa kendisiyle yüzleşmelidir. Eser de yüzleşmenin bir meyvesidir” dedi. Sanatçı olmakla iyi insan olmak arasında fark olmadığını kaydeden Ertuğrul, “Sanatçı edebiyat yolcuğunda ustasıyla yüzleşmeye başlar. İnsanın yüzleşmesinin tarihi, yükselmesinin de tarihidir” diye konuştu. Ertuğrul yüzleşmeyi Dostoyevski ile örneklendirdi.
Edebiyatın insandan bağımsızlaştırılamayacağına dikkat çeken Cemal Şakar da nefsin her insanda farklı olduğu için tanımlanmasının zor olduğunu belirtti. “İnsanın yeryüzündeki imtihanı nefisten kaynaklanıyor. İnsan ben bugün ne yapıyorum, nasıl yaşıyorum diyebilmeli. Sürekli nefsiyle yüzleşmeli” dedi. Yüzleşmenin yapılabilmesi için temel bir dayanağın olması gerektiğini kaydeden Şakar, “Müslümanlar için iman dayanaktır. İnsan neler yapmadığıyla da mümindir. İman dairesi, içi meşru, dışı gayri meşrudan oluşur. İnsan bu daireyi çiğniyor muyum diye sorgulayabilmeli” ifadesini kullandı.