Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı İhtisas Zabıta Şube Müdürlüğü Tüketici Hakları Zabıta Amirliği, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleriyle birlikte Bilinçli Tüketici seminerlerine devam ediyor. Darıca’daki ortaokullarda seminerleri sürdüren Zabıta Daire Başkanlığı yetkilileri, öğrencilere önemli bilgiler verdi.
Seminerde bilinçli tüketicinin alışverişe çıkmadan önce alacaklarının bir listesini yapması gerektiği vurgulandı. Kişinin alacağı ürünlerle ilgili fiyat araştırması yapması da ifade edilen bir diğer konuydu. Öğrenciler besin maddelerini satın alırken üretim ve son kullanma tarihine mutlaka dikkat etmeleri ve hiçbir malı bu tarihleri görmeden satın almamaları konusunda uyarıldı.
Alışveriş yaparken alınan malın kalitesine, bütçeye uygunluğuna ve fiyatına dikkat edilmesi istendi. Satın alınan ürünlerde TSE damgasının olmasına, ürünle ilgili fatura ya da fiş alınmasına özen gösterilmesi belirtildi. Özellikle dayanıklı tüketim mallarını (televizyon, buzdolabı, fırın vb.) satın alırken garanti belgeli olanları tercih etmek gerekiyor. Satın alınan ürün bozuk ya da hatalı ise tüketici olarak bozuk malı değiştirmek veya geri vermek hakkına sahip olduğunu öğrencilere söylendi.
Öğrencilere seminerde ayrıca tüketicilerin haklarının yasalarla koruma altına alındığı, gerektiğinde hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine başvurulması istendi. Vatandaşlar Alo 153 Zabıta, Alo 175 tüketici hatlarından ve en yakın ilçe zabıta müdürlüklerini arayarak bilgi alabilirler.