İzmit Belediyesi Haziran dönemi meclis toplantısında, 8. Pişmaniye Festivali’nin Bakü’de yapılması ve Yuvam Akarca Kapalı Pazar yerinin yeniden hizmete açılması kararı alındı.
Meclis toplantısında geçtiğimiz hafta sonu Macaristan’ın başkenti Viyana’dan startı verilen 7. Pişmaniye Festivali’nden bahseden İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, “Kültürel bir etkinlik oldu. Osmanlı’dan sonra ilk kez Viyana’da mehteran çaldı. Orada yaşayan Türkler için çok önemliydi. Pişmaniyenin tanıtımı yapıldı. Ticari bir bağ kuruldu. Pişmaniye festivali amacına ulaşmıştır. Bu normal bir gezi değil milli bir görevdir. İzmit en iyi şekilde temsil edilmiştir. İzmit’in vizyonuna uygun bir çalışmaydı. Gelecek yıl pişmaniye festivalini Bakü’de yapmak istiyoruz. Daha sonra da yavaş yavaş Türki Cumhuriyetlerine açılacağız. Sonraki hedefimiz de Arap ülkeleri olacaktır” diyerek önceki günlerde doktorlara yapılan saldırıyı da kınadı.
Mecliste, Belediye şirketlerinden SARBAŞ ve BEKAŞ’ın ihale ve projeleriyle ilgili banka teminat mektubu alınması için Başkana Doğan’a yetki verilmesiyle ilgili teklif oy çokluğu ile kabul edildi. Mecliste, Zabıta Müdürlüğü’nün Yuvam Akarca pazarının haftanın bir günü kapalı otopark bölgesinde kurulması teklifi ile yazısı da görüşüldü. Toplantıda ayrıca gelecek yıl yapılması planlanan 8. Pişmaniye Festivali’nin de Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den başlatılması kararı alındı.
İzmit Belediye Başkanı Doğan konuyla ilgili yaptığı konuşmada, “Bölgedeki pazar ibretlik bir olaydır. Bir şehirde güzel bir iş yapılıyor. Herkes memnun, halk memnun, pazarcı memnun, yönetim memnunken bazı kişilerin bunu engellemeleri dramatik bir olaydır. Bu pazarın hukun içinde kalmak kaydıyla pazarı açmak istiyoruz. Kapalı otoparkın haftanın bir günü olsun Pazar yeri olarak kullanılması için meclisten yetki almak istiyoruz. Böylece bölge halkının mağduriyeti de kalkmış olacak” dedi. CHP’li üyelerde pazarın kurulması yönünde görüş bildirerek madde oy birliği ile kabul edildi. Karara göre önümüzdeki Cumartesi gününden itibaren Yuvam Akarca’da Pazar kurulmaya başlayacak.
Belediye Meclisinde Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Bakü şehrine bağlı Nasimi Belediyesi ile kardeş şehir olması teklifi oy birliği ile kabul edildi. Böylelikle İzmit Belediyesi’nin kardeş belediye sayısı 20’yi buldu. Gelecek meclis toplantısının 7 Temmuz’da yapılması kararlaştırıldı.