Kocaeli Büyükşehir tarafından ilde okuyan yabancı öğrencilerin sorunlarını görüşmek amacıyla Uluslararası Öğrenci Çalıştayı düzenlendi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik Hizmetleri Şube Müdürlüğü bünyesindeki Uluslararası Öğrenciler Birimi, ilde eğitim gören 82 ülkeden bin 365 öğrenci ile iletişim kurarak onların sorunlarıyla ilgileniyor. Kocaeli’de uluslar arası öğrenci çalışması yapan derneklerle koordineli çalışılarak, öğrenci buluşmaları ve bir takım sosyal faaliyetler düzenleyerek yabancı öğrencilerin kente ve kent kültürüne daha çabuk adapte olmaları sağlanıyor.
Uluslararası Öğrenciler Birimi, bu amaçla Kocaeli’de Uluslararası Öğrenci Çalıştayı düzenledi. İki oturum olarak gerçekleşen çalıştay Kocaeli Gençlik ve Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar, Kocaeli Üniversitesi Türk Dili Bölüm Başkanı ve YATÖB birimi sorumlusu Prof. Dr. Gencay Zavotçu, Okutman Fatih Kıran, Okutman Tolga Bayındır, Büyükşehir Belediyesi Gençlik Hizmetleri Şube Müdürlüğü Eğitim Koordinatörü Celaleddin Duran, Gebze Teknik Üniversitesi Erasmus ofisinden Levent Altunöz, Uluslararası Öğrenciler birim sorumlusu, ülke temsilcisi öğrencilerin katılımıyla Sekapark Otel’de gerçekleşti. Gençlik Hizmetleri Şube Müdürlüğü ve Uluslararası Öğrenciler Birimi’nin tanıtılmasıyla başlayan ilk oturumda uluslar arası öğrencilerin kente, üniversiteye ve topluma uyumu, sağlık sigortası, ikamet sorunları hakkında çözüm önerileri ve uyum çalışmaları konuşuldu.
Uluslar arası öğrencilerin eğitim faaliyetleri ve eğitim hayatları sürecinin konuşulduğu ikinci oturumda, yabancı ülkelerden kente gelen öğrencilerin başlıca problemlerinden birisi olan dil eğitimi masaya yatırıldı. Türkçe dil eğitimi almak zorunda olan öğrenciler üniversitelerdeki TÖMER eğitimlerinde ders anlatımları müfredatları ve ders materyalleri farklılıklarına dikkat çektiler. Misafir öğrencilerin şehirde bulundukları sürede bu tür eğitimlerin başvuru ve kayıt süreçleri işini daha kolaylaştırabilmek için çözümler arandı.