İSU Genel Müdürlüğü’nün ortağı olduğu “Entegre Doğal Atık Su Arıtma Sistemlerinin Teşvik Edilmesi İçin Karadeniz Bölgesi Ağı-WASTEnet’’ projesinin 5. İdari Komite Toplantısı Ukrayna Odessa’da gerçekleştirildi.
Ukrayna - Odessa Bölgesi Devlet İdaresi’nin Sanatornyi Iane 2 Temsilciler Meclisi’nde yapılan ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen sınır ötesi iş birliği çerçevesinde düzenlenen toplantıya Ermenistan, Gürcistan, Yunanistan, Ukrayna ve Türkiye’den ise Yalova Üniversitesi ile İSU Genel Müdürlüğü katıldı.
Çalıştay, Odessa Bölgesi Devlet İdaresinin yönetim temsilcilerinin ve proje ana yararlanıcı ortağı olan Yunanistan ortağının açılış konuşmaları ile başladı. Tüm ülkelerdeki uzman kişiler kendi ülkelerindeki arıtma sistemlerine yönelik yasa ve kanunları, atık su arıtma sistemlerinin şu an ki durumlarını, doğal arıtma sistemlerinin özelliklerini ve bu sistemlerin teşvik edilmesinde devlet kurumlarının ve sivil toplum örgütlerinin katkısını tartıştı. Karadeniz’e komşu ülkelerin, arıtma sistemleri konusunda birbirleriyle bilgi alışverişi yaptığı çalıştay programı, doğal arıtma sistemlerinin teşvik edilmesi açısından verimli geçtiği belirtildi.
Çalıştayın ikinci gününde tüm proje ortaklarının katılımlarıyla İdari Komite toplantısı ile devam etti.Toplantıda ağırlıklı olarak bugüne kadar proje kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler ve bundan sonraki süreçte planlanan faaliyetler görüşüldü. Ayrıca projenin amacına yönelik büyük bir öneme sahip, final etkinliği ve aynı zamanda ‘’Uluslararası Bilim Konferansı’’ kapsamında gerçekleştirilecek olan Yunanistan Kavala konferansının detayları ve hazırlık aşamaları da görüşüldü. “Atıksu Yönetimi İçin Sürdürülebilir Çözümler” konu başlığına sahip konferansın tarihi 19-21 Haziran 2015 olarak belirlendi. Bir sonraki toplantı ve aynı zamanda “Uluslararası Bilim Konferansı” Haziran ayında, ana yararlanıcı ortak olan Yunanistan’ın ev sahipliğinde Kavala’da gerçekleştirilecek.
Odessa’da gerçekleştirilen WASTEnet Projesi 5. İdari Komite Toplantısı, Bilyaivka bölgesinde bulunan doğal arıtma tesisinin gezisi ile sona erdi.