7. Kocaeli Kitap Fuarı’nda son gün yazarların söyleşileri vardı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 7. Kocaeli Kitap Fuarı’nın son gününde yazarlar kitapseverlerle buluştu. Yazar Ali Ural ve Metin Uçar söyleşi yaptı. Ural, “İnsanı okumak, hayatı okumak” konulu söyleşinde, ”İnsanı okumak deyimi size biraz şaşırtıcı gelebilir. Ama kainattaki her şey okunabilir” dedi. Akçakoca Konferans Salonu’ndaki söyleşide Ali Ural, ”Sadece insan değil, taş nehir, duvar yani yeryüzünde ne kadar varlık, ses, nesne varsa hepsi okunabilir. Ama herkes okuyamaz. Bunun için kâinatın dilini bilmek gerekir. Mevlana, ‘Layık olana taş ve kerpiç konuşur’ der. Evreni fark etmemiz gerekiyor. Bunu da sanatçılar yapar. Mesela şiir bir dildir. Ama herkesin kullandığı bir dil değildir. Resim, sinema ve müzik de bir dildir” dedi
Alıştığımız her şeye yeni bir gözle bakmamız gerektiğini söyleyen Ural, “Alıştığımız şeylerden ve yerden uzaklaşmalıyız. Yerine göre yakınlık ve uzaklık görme yetisini kaybetmemize sebep oluyor. Alışkanlıklarımızdan kurtulmak için dışarıya çıkmamız gerekiyor. Seyahat etmek buna güzel bir örnektir. Dışarıya çıktığımızda algılarımız açılır, alışkanlıklarımızdan kurtuluruz. Seyahat dışında bir de kitap okumak dünyaya hayran olarak bakmamızı sağlayabilir” şeklinde konuştu. Yazar Ali Ural daha önce TDED(Türk Dili ve Edebiyatı Derneği)’de Yazarlık Okulu’nda ders vermişti.
Akçakoca Konferans Salonu’nda okuyucularıyla bir araya gelen Metin Uçar, Osmanlı Türkçesi’nin hayatımıza daha erken girseydi bu dili unutmayacağımızı söyledi. Uçar, “Batıda 200 yıl önce yazılan bir kitabı lise öğrencileri rahatlıkla okurken, biz tarihimizdeki hiçbir kitabı, cami ve çeşme kitabesini okuyamıyoruz” dedi.
Öte yandan Kocaeli Kitap Fuarı’nın son gününde Karamürsel Alp Salonu’nda yazar ve şairlerin okurlarıyla söyleşileri yer aldı. Yazar İslam Yaşar ‘’Kitap hayat İnsan’’ konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Aynı salonda Başak Kızıltan, Burcu Demet, Öykü Odabaş, Canan Düzgan, Müjde Albayrak ve Burçin Çelik’ten oluşan grubun ‘’Bağımsız İnternet’’ söyleşisi ilgi gördü. Salonda günün son etkinliğinde ise BAYŞAD şairleri okurlarla şiirlerini paylaştı.