Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen “Öğrencilikten yöneticiliğe sorumluluklarımızın farkında mıyız?” isimli söyleşiye katıldı.
Mühendislik Fakültesi Halil Cin Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Handan Kamış, Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, öğretim üyeleri, Selçuklu Belediyesi meclis üyeleri ve öğrenciler katıldı. Sosyal sorumluluk projesi dersinin Türkiye’de sadece 3 mühendislik fakültesinde olduğunu söyleyen Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Mehmet Botsalı, “Biz Makine Mühendisliği müfredatına benim bölüm başkanı olduğum süreçte sosyal sorumluluk projesi diye bir ders ekledik. Biz şunu diyoruz öğrencilerimize, evet siz mühendis olacaksınız, makine mühendisi olacaksınız ama ömrünüzün büyük kısmını makinelerle değil insanlarla, toplumla geçireceksiniz. Bu toplumun bir ferdisiniz, bu topluma, insanlığa karşı bir sorumluluğunuz var. Sizin önce bu görevlerinizin farkında olmanız lazım. Her şey matematik, fizik, kimya değil, bunların dışında bir dünya var. Hayata sosyal bilimcilerin bakış açısıyla bakmamız gerekiyor. Mesleğimiz topluma etkileri ve topluma karşı sorumluluklarımızın bilincinde olmamız gerekiyor. Bu açıdan biz siyasette başarılı olmuş, iş hayatında başarı olmuş politikacıların, bürokratların, iş adamlarının öğrencilerimize deneyimlerini aktarmalarına çok önem veriyoruz. Bu kapsamda Selçuklu Belediye Başkanımız Sayın Uğur İbrahim Altay’a değerli vakitlerini ayırıp bu yoğun dönemde geldiği için teşekkür ediyorum” dedi.
Gelişmiş toplum için üniversitelere önemli görevler düşüyor diyen Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Handan Kamış da, “Üniversitemiz 40. yılını kutluyor ama fakültemiz aslında 45. yılını sürdürmekte. Yani fakültemiz oldukça köklü bir geçmişe ve geleneğe sahip. Fakültemizin yetiştirdiği çok önemli bilim insanları, devlet adamları ve politikacılar var. Büyük bir gururla söylüyoruz ki Sayın Uğur İbrahim Altay da fakültemizin mezunlarından. Uğur İbrahim Altay beye teşekkür etmek istiyorum, fakültemizi sık sık ziyaret edip önemli tecrübelerini bizlerle paylaşıyor ve diğer her konuda da fakültemizle iyi bir işbirliği içerisinde her zaman desteklerini hissediyoruz. Birçok projemizde, etkinliğimizde maddi-manevi desteklerini esirgemedikleri için Selçuklu Belediye Başkanımız Sayın Uğur İbrahim Altay’a ayrıca teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
“Selçuk Üniversitesi Mimarlık-Mühendislik Fakültesi mezunu bir ağabeyiniz olarak bugün burada olmak büyük bir keyif ve mutluluk, güzel davetinizden dolayı teşekkür ediyorum” diyen Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da, “Türkiye büyük bir değişim ortaya koyuyor ve sürekli gelişiyor. Bu gelişimde gençlere de büyük bir sorumluluk düşüyor. Siyasetin içinde, iş dünyasının içinde birçok genç arkadaşımız var. Aslında bu tür görevler için artık yaşlar gençleşmeye başladı. Selçuklu Belediyesi’nde şuanda 30 yaşın altında 7 tane belediye meclis üyesi arkadaşımız var. Mecliste birlikte çalışıyoruz, gayret ediyoruz. Artık sorumluluk gençlerin üzerinde fazlasıyla var. Onun için kendimizi iyi yetiştirmemiz, kendimizi sadece iyi bir mühendis olarak değil, iyi bir sosyal insan olarak yetiştirmemiz gerekiyor” dedi.
"TÜRKİYE, DÜNYANIN ÖNEMLİ ÜLKELERİNDEN BİRİ OLACAK"
Türkiye’nin, jeopolitik yapısıyla dünyanın en önemli ülkelerinden biri olduğunu ifade eden Altay, “Türkiye çok önemli sınavlardan geçti. Özellikle 2002 yılında bir kaos döneminden sonra Türkiye önemli bir atılım ortaya koydu ve 13 yılda Türkiye’nin başarısı tüm dünyada örnek hale geldi. Biz bu sırada bir yer altı kaynağı bulmadık, önemli petrol kaynaklarını keşfetmedik, altın madenlerinin farkına varmadık. Tek bir şeyle ön plana çıktık; insan kaynağımız, yetişmiş insan gücümüz ve birlikte hareket etme duygumuz. Bugün biz Türkiye’yi belli bir noktaya getirdik, şehrimizi belli bir noktaya getirmeye çalışıyoruz ama aslında daha yolun başındayız. Ekonomisiyle, dış dünyayla entegrasyonuyla, yetişmiş insan kaynağıyla, nüfusuyla inşallah bundan sonra da dünyanın önemli ülkelerinden biri haline gelecek” dedi.
Genç nüfusa büyük sorumluluklar düştüğünü ifade eden Altay, “Bizler aldığımız bilgilerle Türkiye’yi ve şehrimizi bir yere getirmeye çalışıyoruz ama sizlere daha büyük sorumluluk düşüyor. Çünkü imkanlarımız çok ciddi manada arttı” dedi.
“MAĞDURİYETLERE ENGEL OLMALIYIZ”
Altay, “Sadece Türkiye’deki insanların değil tüm dünya mazlumlarının ülkemizden beklentileri var. Bugün nerede bir mağduriyet varsa insanların gözü Türkiye’de. Sadece Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının dünyada yıllık yaptığı sosyal faaliyetler 3 milyar dolara ulaşmış durumda. Dünyanın neresine gitseniz orada Türk yardım kuruluşu mazlumlara yardım ediyor. Aslında daha güçlü bir ülke olarak bu mağduriyetlerin oluşmasına engel olmamız gerekiyor. Sonuçta sosyal yardım mutlaka önemli ama büyük ve güçlü ülke olursanız ortaya çıkacak sorunlara önceden müdahale edebilirsiniz ve buna ihtiyaç kalmaz. Onun için burada edindiğimiz bilgiler, tecrübeler bize lazım” şeklinde konuştu.
“BU ŞEHRİ İYİ TANIYIN”
“Şehir olarak burada olmanızdan büyük bir memnuniyet duyuyoruz” diyen Başkan Altay, “Şu anda sosyal imkanlarıyla, öğrenci faaliyetleri ve üniversitenin eğitim seviyesi ile iyi bir yerde bulunuyorsunuz. Konya bir hoşgörü şehri, Konya bir başkent ve Büyükşehir olmasına rağmen Büyükşehir sıkıntılarının en az olduğunu düşündüğümüz illerden birisi. İnşallah Konya, Selçuklu ve Selçuk Üniversitesi size hep mutluluk, başarı getirir ve burada hep iyi anılarınız olur” dedi.
Konuşmaların ardından Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Handan Kamış, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ a teşekkür belgesi takdim etti ve günün anısına öğrencilerle birlikte fotoğraf çektirildi.