Selçuk Üniversitesi (SÜ) Neocortex Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen Tıp Festivali kapsamında “Neden Bir Beynimiz Var?” başlığı altında karmaşık yapıdaki beynin bilinmeyin yanları anlatıldı.
Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleştiren etkinliğe Neocortex Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı Prof. Dr. Serdar Gergerlioğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Beyin ve Sinirbilim üzerine akademik çalışmaları olan Doç. Dr. Sinan Canan, ‘Neden Bir Beynimiz Var’ sunumuyla beynin mucizevi yönlerini anlattı. “İnsan beyninin evrendeki en karmaşık nesne olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Canan, “İnsanoğlu olarak şimdiye kadar beyinden daha karmaşık bir nesne görmedik, bundan sonrada eminim ki göremeyeceğiz. Hepimiz beyin hakkında bir takım benzetmelerde bulunuruz. Beyni bazen bir makine, bazen bir bilgisayar bazen de sabit bir sürücüye benzetiyoruz. Bizim beynimiz asla bunların hiçbiri değil ve çok daha fazlasıdır. Ne olduğunu da açıkçası çok da fazla bilemiyoruz. Bana sorsanız peki beyin nedir? Bizim en sevdiğimiz cevap şudur: Evrendeki en gelişmiş hayatta kalma donanımıdır. Sizi hayatta tutmaya çalışıyor. Beynin yaptığı şey budur” dedi.
“MUTFAKTAKİ MALZEMELERDEN BEYİN YAPABİLİRİZ”
Beynin yapısına değinen ve fiziksel olarak mutfaklarımızda çok kolay bir şekilde bulabileceğimiz ürünlerle beyin yapılabileceğini söyleyen Doç. Dr. Canan, “1 litre su, 160 gram yağ, 110 gram protein, 15 gram şeker ve 15 gram tuzla beyin yapabilirsiniz. Ama maddi yapı bize beyin hakkında çok şey sunamıyor. Beynin içi incelendiğinde dışarıdaki gibi karmaşık bir yapının olmadığı görülüyor. Mikroskopla incelediğimizde ise beyni oluşturan hücrelerin vücudun tüm hücrelerinden farklı olduğunu görüyoruz. Beyindeki hücreler uzantılara sahipler ve bir sürü uzantı ile birbirine bağlanıyorlar ve inanılmaz karmaşıklıkta işlem yapıyorlar” diye konuştu.
Hafızamızın sınırsız olduğunu da vurgulayan Doç. Dr. Canan, “Hafızamızın bir sınırı yoktur ama duygusal olarak bağ kurmadığımız bir şeyi öğrenip hafızanızda tutamayız. Bu nedenle öğrenmek için bir şeyi sevmemiz gerekiyor” diye konuştu.