Konya’nın Beyşehir ilçesinde, bu yıl birincisi gerçekleştirilen Göl Kitap Fuarı kapsamında bir konferans düzenlendi.
Göl Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen “Fatihler Yetiştirmek” konulu konferansa konuşmacı olarak tarihçi yazar Yavuz Bahadıroğlu katıldı. Konferansı, İlçe Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Belediye Başkanı Murat Özaltun, İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Konuk, daire amirleri ve vatandaşlar izledi. Konferansta kürsüye gelen Bahadıroğlu, konuşmasında İstanbul’un fethi öncesi Fatih Sultan Mehmet’in yaşadıklarını, planlamalarını onu yetiştiren anne ve babası ile hocalarını ve çevresinde bulunan insanları anlattı.
Osmanlı Devleti’nin bir sünnet devleti olduğunu ve kurduğu medeniyetin de bir sünnet medeniyeti olduğunu söyleyen Bahadıroğlu, Osmanlının İstanbul’u fethetmek için bir devlet kurduğunu belirtti. Osmanlı Devleti’nin bir hedef belirleyerek o hedefe ulaşmak için mücadele ettiğini aktaran Bahadıroğlu, “Günümüzde ise toplumsal olarak nereye ulaşmak istediğimizi bilmiyoruz. Navigasyonsuz dolaşıyoruz, hedefimiz yok" dedi.
İstanbul’un fethini gerçekleştiren Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettiği zaman 20 yaşında olduğunu hatırlatan Bahadıroğlu, fethiyle ilgili yapılan hazırlık çalışmalarını anlatarak konuşmasına devam etti. Fetihten sonra Sultan Mehmet’in fethiyle değil, kendisini yetiştiren hocası Akşemseddin ile övündüğünü vurgulayan Bahadıroğlu, bir insan yetiştirmenin çok önemli olduğunu belirtti. Sultan Mehmet’in önüne koyduğu hedefin peşinden giderek İstanbul’u fethettiğini kaydeden Bahadıroğlu, "Yüreğinizi hedefinizin yanına koyduysanız Allah önünüzü açar, Bizler ne zaman taşımızla toprağımızla değil insanlarımızla övünürsek ya da övünülecek insan yetiştirirsek o zaman Osmanlı torunu oluruz. Bu kadar modern teknik varken yaptığımız mimarilerle o zamanın kısıtlı şartlarında yapılan mimariyi geçemiyoruz. Ben bunun nedeni olarak eskilerin harca besmele, yeni mimarlarınsa hile hurda katmasını gösteriyorum. Ne zaman harca tekrardan besmele katarsak o zaman Mimar Sinan’ınki kadar büyük ve haşmetli mimarilere sahip oluruz" şeklinde konuştu.
Konferansın sonunda Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun günün anısına Bahadıroğlu’na Beyşehir tablosu hediye etti. Yazar daha sonra okurları için kitaplarını imzaladı.