Konya’nın Beyşehir ilçe merkezinde bulunan ortaokul öğrencilerinin el emeği, göz nuru dökerek hazırladığı robot (TÜBİTAK 4006), teknoloji tasarım, fen ve teknoloji, model uçak sergilerinin açılışı gerçekleştirildi.
Göl kenarındaki festival meydanında kurulan çadırlarda ortaokul öğrencilerinin birbirinden ilginç proje ve ürünleri sergiye gelenlerin beğenisine sunuldu. Açılışı Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Konuk, Kütüphane Müdürü Kemal Yeşilyurt ve diğer katılımcılar, kurdele kesimini yaptıktan sonra gerçekleştirdi. Ardından katılımcılar sergileri gezdi, öğrencilerden projelerle ilgili bilgiler aldı.
Alanda en çok ilgi Ali Rıza Celeboğlu Ortaokulu öğrenci ve öğretmenlerinin TÜBİTAK desteğiyle hazırladığı robot sergisi oldu. Sergide görücüye çıkarılan insanların günlük hayatını kolaylaştırabilecek ilginç tasarımlı robotlar, katılımcıların beğenisine sunuldu. Sergide, öğrencilerin yetenek ve farklı tasarımlarını buluşturarak ortaya çıkardığı otomatik soğutma, otomatik sulama, sese duyarlı beşik, iğne toplama robotu ve robot asker projeleri hayli ilgi çekti.
Beyşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Konuk, sergiyi gezdikten sonra yaptığı açıklamada, açılan stantlarda öğrencilerin el emeği, göz nurlarının katılımcıların beğenisine sunulduğunu söyledi. Teknoloji tasarım sergisinde, öğrencilerin teknoloji tasarım dersinde ev ve okullarda kendi hazırladıkları ürünleri sergilediğini aktaran Konuk, “Fuarımızı da gezdik, tasarım, AR-GE çalışmaları, yani ne yapabiliriz, bunlar maketleri tabi. Bundan sonra gelecekte ne planlanabilir, bunların üzerinde öğrencilerimizin çalışmalarını izledik. Gerçekten çok güzel ürünler var. Bunun yanı sıra, en önemlisi TÜBİTAK’ın desteklediği bir projemiz var. Robot projesi, bizim için çok önemli. TÜBİTAK’in Konya’da destekledi 4 projeden birisi Beyşehir’de, 3’ü Konya merkezde bulunuyor. İlçelerde sadece Beyşehir var. İşte bu projeyle biz de TÜBİTAK’tan katkı aldık. Önümüzdeki dönem bunun üzerinde çalışmalar olacak, bunlar gelişmiş olacak. Burada yapılanların hepsi tabi minyatür, çok güzel projeler var. Sınır ve mayın taraması yapan asker, buna benzer ciddi çalışmalar var. Bunlar geliştirilip önümüzdeki dönemde AR-GE’leri de yapılıp kullanılabilecek projeler. Bunun dışında yine model uçak var Atatürk Ortaokulumuzun sergilediği. Şu anda burada 150’ye yakın proje var. İlçemiz merkezindeki İmam Hatip Ortaokulu da dahil tüm ortaokullarımıza ait ürün, eser ve projeler var” dedi.
Konuk, robot sergisinde görücüye çıkan projelerin hayli ilgi çektiğini, beğeni topladığını belirterek, öğrenci ve öğretmenlerini çalışmalardan dolayı kutladığını sözlerine ekledi.