Pik demir üretimine yeniden başlayan Kardemir (Karabük Demir Çelik Sanayi ve Tic. A.Ş.), Türkiye’nin tamamen ithal ettiği ‘sfero pik’in de deneme üretimine başladı. Üretilen sfero pik demir, ilk olarak Konya Sanayi Odası (KSO)’nda düzenlenen bir toplantıda Konyalı dökümcülere tanıtıldı.
Kardemir A.Ş., Konya Sanayi Odası’nın öncülüğünde gerçekleştirilen programda Konyalı dökümcülerle buluştu. Programa KSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Acar, Kardemir A.Ş. yetkilileri ve sektörün önde gelen firma temsilcileri katıldı.
Programın açılışında konuşan KSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Acar, döküm sektörünün ihtiyacı olan sfero pik demirin yurt dışından ithal edildiğini, Kardemir’in son zamanlarda yaptığı yeni çalışmalarla birlikte sektörün pik demir ihtiyacının yerli kaynaklarla karşılanabileceğini söyledi. Acar, “Dökümcüler olarak bizler, her ne kadar hammadde ihtiyacımızı İskenderun ve Karabük’ten karşılamaya çalışsak da, ne yazık ki demir çelik fabrikaları şimdiye kadar bir yaklaşımda bulunmadı. Katma değeri düşük olduğundan Türkiye’deki üretici firmalar, bizim sektörümüze sıcak bakmadılar. Bizim tedarik zincirimize de ithal ürünler girmeye başladı. Ama Kardemir’in pik üretimine başlaması ile dengelerin değişeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“DAHA UYGUN FİYAT”
Daha sonra söz alan Kardemir A.Ş. Ticari Genel Müdür Yardımcısı Ercüment Ünal ise, pik üretimine başladıktan sonra sektörle ilk buluşmalarını Konya’da gerçekleştirdiklerini söyledi. Pik kullanımında ithalatçı firmaların ürünlerini Türkiye’ye getirip, Konya ve benzer şehirlerdeki yüksek tüketimi olan tesislere ciddi karlarla sattıklarını belirten Ünal, Kardemir’in ürettiği pik demiri daha uygun fiyat ile vereceğini vurguladı. Ünal, sektör temsilcilerine “Biz, bu ürünü ithalatçı firmanın verdiği fiyat ile yurtdışındaki üretici firmaların sattığı fiyat arasında sizinle buluşturabiliriz. Bizim ithalatçılardan daha rekabetçi fiyat verebileceğimiz bir maliyet yapımız var” şeklinde seslendi.
“YILLIK 400 BİN TON PİK ÜRETİMİ HEDEFLENİYOR”
Türkiye’ye 1,8 milyon ton pik geldiğini aktaran Kardemir A.Ş. Ticari Genel Müdür Yardımcısı Ercüment Ünal, pik üretimi ile kendilerine farklı rollerin düştüğünü dile getirdi. Sektörde yer almaları ile birlikte ithal piklerin fiyatının düştüğünü söyleyen Ünal, “Bu geçmişte de böyleydi. Firmamız ray satmadan önce çok yüksek fiyatlardan ray satışı yapılıyordu. Ama bizim ray sektöründe yer almamız ile birlikte, fiyatlar birden aşağı indi. Biz bugün de bu rekabete hazırız. Bizim diğer bazı tesisler gibi ‘sizin için pik üreteceğiz’ diye bir taahhüdümüz yok. Çünkü bizim firmamızın fırınları çalışıyor. Onlar fırınlarını çalıştırıp, çalıştırmamayı konuşuyordu. Biz şu anda aylık 30-40 bin ton civarında bu ürünü üretmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kardemir A.Ş.’nin pik üretimi ile ilgili bilgi veren Yüksek Fırınlar Müdürü Ahmet Aycan ise, 5 adet fırınlarının olduğuna dikkat çekti. Bu fırınlardan bazılarının uyutulduğunu belirten Aycan, “Sektörün pik ihtiyacının tamamını karşılayamasak da, üretimimiz ile Rusya ve Ukrayna pazarındaki fiyatların düşmesine faydamız olacaktır” dedi.
Ayrıca, sfero üretimine başladıklarının da bilgisini vererek, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda üretim yapmaya kararlı olduklarını sözlerine ekledi. Program soru-cevaplarla devam etti.